Burse - Fonduri mutuale

ASF a împărţit amenzi de 200.000 de lei la Altur Slatina pentru încălcări ale legislaţiei

Foto Shuttterstock

Foto Shuttterstock

Autor: Adrian Cojocar

26.02.2014, 19:57 1207

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat mai multe persoane din conducerea producătorului de piese auto Altur Slatina (ALT), controlat indirect de Cătălin Chelu, cu 50.000 de lei (11.000 de euro) pentru că nu au dat curs solicitărilor venite din partea acţionarilor minoritari SIF Oltenia şi a fondului de investiţii Romanian Opportunities Fund (fostul Eastern Eagle Fund) privind alegerea membrilor consiliului de administraţie prin vot cumulativ.

Totodată, ASF a amendat principalii acţionari ai Altur Slatina, respectiv Mecanica Rotes şi Celule Electrice cu 76.558 lei şi respectiv 74.405 lei, ambele făcând parte din grupul controlat de Cătălin Chelu, pentru că nu au derulat ofertă publică de preluare în termenul prevă­zut de lege, de două luni de la preluarea unei participaţii de control, de peste 33% din acţiuni. Mecanica Rotes deţi­ne o participaţie de 28,1% din acţiunile Altur, iar Celule Electrice are un pachet de 14,8% din companie.

SIF Oltenia şi Cătălin Mancaş, care deţineau împreună peste 10% din acţiunile Altur, au solicitat în luna aprilie a anului trecut introducerea pe ordinea de zi a AGA revocarea administratorilor şi alegerea consiliului de administraţie prin vot cumulativ, însă acţionarii au respins revocarea admi­nis­tratorilor, astfel că propunerea celor doi acţionari minoritari a rămas fără obiect, se arată în raportul ASF publicat pe bursă.

Patru luni mai târziu, fondul de investiţii Romanian Opportunities Fund şi Machek Nutu Marius, care deţineau împreună un pachet de peste 10% din acţiunile Altur au propus de asemenea convocarea AGA pentru alegerea de noi administratori prin metoda votului cumulativ, iar consiliul de administraţie al Altur a respins solicitarea.
Reprezentanţii ASF spun că aceştia au încălcat legea, pentru că alegerea administratorilor pe baza votului cumulativ este obligatorie în cazul solicitării venite de la un grup de acţionari care deţin peste 10% din acţiuni, iar aplicarea metodei este supusă votului acţionarilor numai dacă solicitantul nu are deţineri semnificative, de peste 10% din acţiuni.

Ca urmare, ASF l-a amendat cu 20.000 de lei pe Antonel Cristi Bunu, în calitate de preşedinte al şedinţei AGOA a Altur care a avut loc la 29 aprilie 2013. De asemenea, ASF i-a amendat cu câte 15.000 de lei pe Mihai Brânză şi Luminiţa Tîru, membri ai CA al Altur, care au votat neconvocarea AGOA pentru alegerea administratorilor prin vot cumulativ în data de 22 august 2013.

Cătălin Chelu a cumpărat în 2007 mai multe pachete de acţiuni Altur Slatina de la SIF Oltenia, şi a ajuns să controleze prin mai multe societăţi circa 47% din acţiunile producătorului de piese auto. CNVM (actuală ASF) l-a amendat în mai multe rânduri pe Chelu că nu a derulat ofertă publică la peste 10 societăţi de pe bursă, inclusiv Altur Slatina, însă până în prezent nu a derulat nicio ofertă importantă.

Originar din Galaţi, Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri locali, numele său ajungând în atenţia opiniei publice în noiembrie 2010, când a fost arestat pentru că ar fi încercat să mituiască un fost secretar de stat de la Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu. Chelu a fost eliberat după câteva luni. În prezent el are numeroase procese deschise pe rol.

La finele anului trecut Romanian Opportunities Fund  şi-a majorat participaţia în Altur de la 9,6% la 11,6% din acţiunile companiei.

Anul trecut Altur Slatina şi-a redus afacerile cu 10%, până la 100,6 mil. lei, iar profitul societăţii a scăzut de şase ori, la 822.000 de lei (186.000 de euro), potrivit datelor preliminare raportate de companie.

Compania are o capitalizare de 34,8 mil. lei (7,73 mil. euro) după ce acţiunile Altur au crescut cu 45% anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO