Burse - Fonduri mutuale

Arctic Stream a raportat o cifră de afaceri de 12 mil. lei în S1/2021, minus 54,6% faţă de S1/2020. Profitul net de 924.300 lei a fost sub cel din S1/2020, dar peste cel din S1/2019. Acţiunile, scădere de peste 8% miercuri

Arctic Stream a raportat o cifră de afaceri de 12 mil....

Autor: Tibi Oprea

01.09.2021, 13:35 351

Arctic Stream (simbol bursier AST), companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor de comunicaţii, a înregistrat în primul semestru al anului 2021 o cifră de afaceri de circa 12 milioane de lei din revânzarea de tehnologii de comunicaţii, soluţii de securitate şi furnizarea de servicii profesionale de consultanţă IT. Afacerile au fost cu 54,6% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, dar de peste două ori mai mari comparativ cu S1/2019.

Profitul net obţinut de companie a fost de 924.000 de lei, cu 77,8% mai mic faţă de S1/2020, respectiv cu 15,6% mai mare faţă de S1/2019, potrivit datelor din raportul semestrial publicat la bursă.

Miercuri, la o zi după publicarea raportului semestrial, acţiunile companiei înregistrau la ora 13.30 o scădere de 8,3%, pe tranzacţii de 415.136 de lei, arată datele BVB.

“Atât valoarea cifrei de afaceri, profitul net, cât şi diminuarea acestora, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se află în acord cu previziunile bugetare făcute iniţial de Arctic Stream pentru prima jumătate a acestui an, prezentate în memorandumul de listare a acţiunilor la BVB. Cifra de afaceri pe S1 2021 reprezintă aproximativ 36% din estimarea de venituri anuale, situată la circa 33 de milioane de lei. Criza mondială a semiconductorilor şi procesul mai lung de aprobare a bugetelor de către clienţi s-au resimţit în această scădere a cifrei de afaceri pe primul semestru”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

În mod tradiţional, companiile din sectorul IT&C prezintă o acoperire uşor diferită a cifrei de afaceri între cele două semestre, cu o pondere medie de aproximativ 40% pentru S1, respectiv circa 60% pentru S2, având în vedere că este necesară o perioadă iniţială de aprobare a bugetelor de cheltuieli pentru companii şi dat fiind faptul că, spre sfârşitul anului, se caută îndeplinirea obiectivelor de investiţii, menţionează compania.

„Anul 2020 a fost unul atipic, în care industria IT, în general, şi implicit şi compania noastră au înregistrat o creştere accelerată a veniturilor, în timp ce anul 2021 ne aduce o situaţie uşor incertă din perspectiva crizei globale de semiconductori, care a introdus întârzieri considerabile ale timpilor de livrare, în prima parte a anului, şi ne aşteptăm ca acest lucru sa fie fie valabil şi pentru semestru al doilea, poate chiar şi anul viitor. În pofida acestor provocări, ţinând seama de estimările pozitive pentru piaţa de IT&C şi rezultatele obţinute de noi, avem motive să credem că putem depăşi previziunile iniţiale pe care ni le-am asumat în prospectul de listare. Ne aşteptăm la o creştere a cifrei de afaceri anticipate pentru anul 2021 cu aproximativ 40%. Faptul că anul acesta am încheiat contracte importante, cu o pondere semnificativă în cifra de afaceri şi că echipa noastră s-a dublat, prin atragerea de noi profesionişti valoroşi, sunt doar două dintre premisele acestei creşteri pe care o aşteptăm”, explică Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream.

Arctic Stream îşi va păstra direcţiile de dezvoltare din perspectiva tehnologiei, atât în zona de infrastructură Software-Defined, cât şi în zonele de Cybersecurity şi Data Center, segmente pe care le consideră ca având un potenţial mare de dezvoltare şi care vor contribui la creşterea organică pe termen scurt şi mediu.

Prin noile contracte şi echipa extinsă, Arctic Stream îşi propune să răspundă în continuare cererii de infrastructuri IT modulare, scalabile. Totodată, compania vizează accelerarea creşterii prin atragerea de finanţare de pe piaţa de capital, pentru posibile achiziţii de firme din domeniu şi intrarea pe noi nişe de business. Mai mult, obţinerea de noi certificări (F5, Cisco Data Center Advanced, Cisco Collaboration Advanced şi altele) va consolida expertiza companiei.

Pe piaţa de capital, Arctic Stream îşi propune menţinerea interesului investitorilor, deopotrivă prin bune rezultate financiare, cât şi prin derularea, periodică, a unor majorări de capital cu acţiuni gratuite. Compania doreşte ca acţionarii săi să beneficieze procesul de creştere încă din această perioadă de dezvoltare, când nu se vor distribui dividende, decât într-o măsură redusă.

Capitalurile proprii au crescut cu 45% în S1/2021 faţă de S1/2020, până la 8,3 mil. lei. Capitalizarea profitului aferent anului financiar 2020 a permis păstrarea resurselor financiare în companie pentru dezvoltarea organică şi executia strategiei de business, precum şi recompensarea acţionarilor prin acţiuni gratuite în viitor.

Arctic Stream este controlată în proporţie de 66,1% de Dragoş Octavian Diaconu, în timp ce 4,8% din acţiuni sunt deţinute de investitori persoane juridice, iar 29,08% de investitori persoane fizice.

Compania a intrat la tranzacţionare la BVB pe 29 iulie 2021. Faţă de preţul la care au fost vândute acţiunile în plasamentul privat anterior listării, acestea se tranzacţionează în prezent în creştere cu 24%, în timp ce faţă de preţul din prima şedinţă de tranzacţionare, acestea au un minus de 7,7%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB. Emitentul are 151,7 mil. lei capitalizare, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO