Burse - Fonduri mutuale

Apropierea sezonului convocărilor AGA poate insufla optimism pe bursă

Apropierea sezonului convocărilor AGA poate insufla optimism pe bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

13.01.2012, 00:06 710

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,35%, într-o piaţă în care ordinele de cumpărare plasate de un investitor mai mare au continuat să ridice preţurile co­taţiilor acţiunilor SIF-urilor cu până la 3,8%, cu excepţia SIF Banat-Crişana, care la finele şedinţei a trecut în scădere uşoară.

"O evoluţie în termeni relativ normali a pieţelor externe şi apropierea de sezonul convocărilor adu­nă­rilor generale pot insufla optimism în piaţa locală de capital, fapt ce ar determina o creştere a volumelor de tranzacţionare, cât şi a cotaţiilor. Acţiunile spre care in­vestitorii se vor orienta cu precădere în această perioa­dă vor fi blue-chipsurile (cele mai lichide acţiuni - n.r.), iar între ele diferenţierea va fi făcută de aştep­tările faţă de dividend", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 28,8 mil. lei (6,6 mi­l. euro), a fost cu puţin peste lichiditatea şedinţei precedente, de 28,6 milioane lei (6,5 mil. euro).

"Ţinând cont de perioada dificilă pe care o traver­sea­ză pieţele internaţionale, este lesne de înţeles că interesul investitorilor străini faţă de piaţa de capital din România va rămâne la cote reduse, însă listările statului şi îmbunătăţirea calitativă a bursei pot atrage interesul jucătorilor externi", a mai spus brokerul.

La deschiderea sesiunii de joi acţiunile SIF-urilor s-au menţinut pe linia ascendentă începută în ultima oră de tranzacţionare de miercuri şi au avansat cu până la 2,5%. În jurul orei 10:40 creşterile s-au accelerat până la 4,8%, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari de acţiuni, însă în următoarele 15 mi­nute ascensiunea a încetinit.

La finalul şedinţei titlurile a patru dintre SIF-uri înregistrau creşteri cuprinse de 1,22% - 3,85%, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana erau în scădere cu 0,27%. Operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri au cumulat 13,2 milioane lei (3 mil. euro) şi au acoperit 46% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 28,8 milioane lei (6,6 mil. euro).

Titlurile SIF-urilor au influenţat evoluţia indicelui BET-FI, acesta avansând cu 1,05%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,67%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,52%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Creşterile înregistrate încă de miercuri de titlurile SIF i-au determinat pe brokeri să creadă că evoluţia a fost determinată de ordinele de cumpărare plasate de un investitor mai mare, care au atras atenţia şi specu­la­torilor. Cei din urmă au început să ridice treptat pre­ţurile, anticipând că vor putea vinde ulterior la preţuri mai mari.

"Cred că şedinţa de ieri a fost una de semnalizare a potenţialului pe termen mediu al acestor titluri, iar volumele mari de astăzi (joi - n. r.) confirmă interesul în creştere pentru aceste acţiuni. Pe lângă interesul oferit de creşterea limitei de deţinere (de la 1% la 5% din acţiuni - n. r.), trebuie remarcat potenţialul mare pe care îl au aceste companii prin prisma dividendelor pe care ar urma să le acorde. Vânzarea participaţiilor de la BCR a generat profituri suplimentare pentru majoritatea SIF-urilor, astfel că este posibil să vedem un dividend substanţial", a declarat Mihai Chişu.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri au fost realizate şi tranzacţiile cu majoritatea acţiunilor de la BVB, însă rulajele au fost reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a în­che­iat ziua în stagnare, fiind ţinut la nivelul de mier­curi de scăderile înregistrate de titlurile Fondului Pro­prie­tatea (-0,64%) şi BRD (-1,38%). Cele două ac­ţiuni au o pondere cumulată de 39,85% în calculul indicelui.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,43% peste închiderea şedinţei precedente.

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de

11 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,67%, la

0,427 lei. Operaţiunile cu titlurile FP au asigurat 38% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 1,1%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. În creştere, cu cel mult 1,9%, erau şi majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), după ce compania a făcut public bugetul detaliat pe anul în curs. Astfel, compania şi-a propus pentru 2012 realizarea unui profit brut de 51,7 mil. lei, câştigul din activitatea de bază estimat, de 84,5 mil. lei, urmând să fie diminuat de pierderile de pe partea financiară, care au fost prevăzute la nivelul de 32,8 mil. lei. Titlurile Transelectrica au stagnat ieri la un preţ de 17,6 lei/acţiune.

  • Titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat pe bursă în ultimele două şedinţe cu 10,5% după ce conducerea societăţii a anunţat că vrea să flexibilizeze procesul decizional prin eliminarea barierelor de cvorum la adunările generale ale acţionarilor şi să delege anumite competenţe către Consiliul de Administraţie în probleme precum majorarea de capital şi răscumpărarea de acţiuni proprii. Ieri cotaţia SIF Moldova a ajuns la 1,215 lei/unitate.

  • Acţiunile Carbochim Cluj (CBC), care au urcat pe bursă cu 15% consecutiv pentru a doua şedinţă, iar preţul a atins nivelul de 7,67 lei/unitate. Principalul acţionar al companiei este omul de afaceri Cătălin Chelu, care anul trecut a ajuns să deţină peste 33% din acţiuni. Consiliul de Administraţie al societăţii nu i-a permis acestuia să convoace AGA pentru alegerea unor noi administratori pe motiv că omul de afaceri nu a depus documentaţia aferentă la CNVM pentru derularea ofertei publice obligatorii.

  • Evoluţia burselor internaţionale, după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri pe minus, indicele S&P 500 pierzând 0,3%. Pe plan european, la aceeaşi oră indicele german DAX urca cu 0,9%, iar cel francez CAC 40 avansa cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO