Burse - Fonduri mutuale

AOAR cere Finanţelor să explice de ce au renunţat la eliminarea pragului la SIF-uri

AOAR cere Finanţelor să explice de ce au renunţat la...

Autor: Roxana Pricop

03.12.2014, 00:03 606

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Ro­mânia (AOAR) solicită Ministerului Finanţelor Publice să precizeze în urma căror consultări publice cu mediul de afaceri a înlăturat din proiectul de modificare a legii pieţei de capital prevederile despre eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri.

Asociaţia solicită de asemenea ca Finanţele să îşi facă publică po­ziţia şi motivaţia în legătură cu aceste restricţii ale drepturilor acţionarilor SIF. Preşedintele AOAR este Florin Pogonaru, care deţine acţiuni la SIF Oltenia.

Investiţiile în acţiunile celor cinci SIF-uri sunt acum limitate la pragul de 5% din capital. Însă prin­tr-un proiect de lege de modificare a Legii pieţei de capital 297/2004 publicat pe 8 octombrie de Ministerul Finanţelor, acest prag urma să fie eliminat. Dar într-o nouă variantă a proiectului de modificare a legii pie­ţei de capital publicată de Finanţe pe 7 noiembrie, propunerea de eliminare a pragului la SIF-uri a dis­părut, fiind însă menţinută propunerea de a ridica la 20% pragul de deţinere la operatorii bursieri.

„Prin faptul că în proiectul actual aceleaşi con­diţii restrictive care au fost relaxate pentru operatorul de piaţă au rămas valabile pentru SIF-uri, se creează nu numai probleme de logică a reglementării, ci se periclitează acordarea statutului de piaţă emergentă la analiza pe care MSCI o va face în lunile aprilie-mai“, potrivit AOAR. Asociaţia consideră că „prin menţinerea privilegiilor pentru câţiva indivizi, create de restricţionarea flagrantă şi nejustificată a drepturilor acţionarilor şi imposibilitatea convocării şi ţinerii adu­nărilor generale extraordinare la SIF-uri se va ajun­ge în si­tuaţia în care se va amâ­na acor­darea statutului de piaţă emer­gentă pentru România, cu efec­te negative majore pentru pia­ţa de capital şi economia Ro­mâniei“.

Finanţele au publicat vineri 28 noiembrie pe website o nouă variantă a proiectului de lege pentru modificarea Legii pieţei de ca­pi­tal nr. 297 din 2004, în condiţiile în care mai există deja publicate alte două propuneri de modificare. Într-un comunicat de presă, ministerul a anunţat că varianta publicată pe 28 noiembrie include propunerile şi observaţiile rezultate din procesul de consultare publică şi interinstituţională şi că Comisia Euro­peană a transmis un punct de vedere pe marginea proiectului.

Cu toate acestea, între ultima variantă publicată şi cea de-a doua, publicată pe 7 noiembrie, nu există diferenţe semnificative. „MFP promovează noile reglementări pentru a elimina o serie de bariere legislative în scopul încadrării României în grupul pieţelor de capital emergente“, potrivit comunicatului de presă.

În acelaşi timp, pe website-ul ministerului mai este publicat şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital - variantă revizuită pe 8 octombrie 2014 şi publicată pe 8 octombrie.

Varianta revizuită din 8 octombrie propune eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regăseşte în variantele actualizate din 7 noiembrie şi 28 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO