Burse - Fonduri mutuale

Anul în care „au scăpat“ de pragul de deţinere de 5%: Cele cinci SIF-uri încheie 2020 cu scăderi pe linie, cuprinse între 2,8% pentru SIF Muntenia şi 29,7% în cazul SIF Oltenia

Anul în care „au scăpat“ de pragul de deţinere de...

Autor: Tibi Oprea

06.01.2021, 19:30 323

♦ Indicele BET-FI a urcat anul trecut cu 9,6%, creştere la care a contribuit şi avansul Fondului Proprietatea de 19,8% ♦ Din 24 iulie 2020, SIF-urile se tranzacţionează fără pragul de 5%, considerat de mulţi a fi fost ultima frontieră pentru aceşti emitenţi.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), care au în portofoliu acţiuni din sectoare precum bancar, energie, ho­telier, dar şi expunere pe companii nelistate, au încheiat anul 2020, cel în care a fost eliminat mult disputatul prag de deţinere de 5%, cu scăderi pe linie, de la 2,8% la 29,7%, potrivit datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Cu toate acestea, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, a urcat în 2020 cu 9,6%, dinamică la care a contribuit însă în mare măsură avansul din aceeaşi perioadă al Fondului Proprietatea (FP) de 19,8%.
Scăderile înregistrate de cele cinci societăţi au avut loc în anul în care cel mai disputat prag de deţinere, de 5% dintr-o SIF, a fost eliminat prin lege, astfel că investitori, analişti sau brokeri au anticipat un interes în creştere pentru SIF-uri în urma acestui eveniment, respectiv creşteri ale cotaţiilor şi lichiditate mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO