Burse - Fonduri mutuale

Antibiotice Iaşi ţinteşte vânzări de 4,5 milioane de dolari pe piaţa americană, în creştere cu 36%

Antibiotice Iaşi ţinteşte vânzări de 4,5 milioane de dolari pe piaţa americană, în creştere cu 36%

Foto Shutterstock

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

25.10.2011, 00:04 410

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) va comercializa un nou medicament pe piaţa americană, Nafcilină injectabilă, după ce a primit avizul necesar de la autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor (FDA) şi estimează astfel o creştere a exporturilor în SUA cu 36% anul viitor, la 4,5 mil. dolari.

Antibiotice este una dintre puţinele companii româneşti care reuşesc să spargă bariera şi să treacă cu produsele sale peste Ocean, făcându-şi loc pe o piaţă extrem de competitivă cum este cea a medicamentelor. Producătorul de antibiotice este controlat de stat.

"Aprobarea FDA, acordată la începutul lunii octombrie, permite accesul unui al doilea medicament marca Antibiotice pe piaţa din SUA, recunoscută ca una dintre cele mai ofertante, dar şi greu accesibile pieţe internaţionale (...) Antibiotice este deja prezentă pe piaţa americană cu medicamentul generic Ampicilină în patru doze şi substanţa activă Nistatină. Autorizarea celor două doze de Nafcilină injectabilă - o penicilină indicată în infecţiile cu stafilococi - are loc după evaluarea documentaţiei de înregistrare a produsului (ANDA - Abbreviated New Drug Application) şi a inspectării fluxului de fabricaţie a produselor parenterale penicilinice", se arată într-un raport transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Medicamentul generic Nafcilină injectabilă este în doze de 1 gram şi 2 grame.

De asemenea, FDA a emis în octombrie companiei Antibiotice aviz favorabil pentru fluxul de fabricaţie a medicamentelor injectabile din grupa penicilinelor.

"Aprobarea comercializării unui nou produs pe piaţa SUA, ca şi obţinerea avizului FDA pentru fabricaţia produselor parenterale penicilinice sunt o excelentă carte de vizită. În contextul pătrunderii pe noi pieţe de desfacere, consolidarea reputaţiei Antibiotice ca producător care dezvoltă, fabrică şi controlează întregul proces de producţie a medicamentelor injectabile respectând cele mai exigente reglementări din industria farmaceutică, reprezintă un real avantaj", au precizat reprezentanţii companiei. Antibiotice este condusă de Ioan Nani, unul dintre cei mai longevivi executivi români din sectorul farmaceutic.

Piaţa din SUA reprezintă o zonă strategică în politica de dezvoltare a exporturilor companiei, Antibiotice aşteptând în următorii doi ani autorizarea FDA pentru alte două produse (4 doze). Cifra de afaceri a Antibiotice a crescut în primul semestru cu 20%, la 138,5 mil. lei (33,1 mil. euro), iar profitul brut a avansat cu 35%, la 28,2 mil. lei (6,7 mil. euro).

Conform celor mai recente raportări, Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din acţiuni, iar SIF Oltenia (SIF5) are 10,09% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO