Burse - Fonduri mutuale

ANRM cere majorarea redeventelor platite de Petrom

24.09.2007, 18:02 12

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va propune Guvernului sa elimine facilitatea acordata companiei Petrom la momentul privatizarii prin care firma beneficiaza de mentinerea nivelului redeventei pana in 2014, potrivit presedintelui ANRM, Bogdan Gabudeanu.
Eliminarea facilitatii va fi prezentata Guvernului sub forma unei Ordonante de Urgenta care vizeaza majorarea redeventelor petroliere achitate de toate companiile, inclusiv Petrom.
ANRM propune Guvernului sa abroge articolul din legea de privatizare a Petrom referitor la mentinerea, pe o perioada de zece ani de la data finalizarii privatizarii, respectiv in perioada 2004 - 2014, a nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune.
Gabudeanu a adaugat ca taxele din Romania se situeaza la o diferenta majora fata de cele din statele UE, iar prin propunerile actului normativ, nivelul redeventei si al celorlalte taxe petroliere se va apropia de cele din blocul comunitar.
Presedintele ANRM a precizat ca introducerea noilor taxe si redevente petroliere va duce la incasarea unei sume de 1,9 mld. lei la bugetul de stat, fata de valoarea de 782,9 mil. lei de anul trecut.
ANRM propune introducerea unor noi taxe si pentru activitatile de prospectiune, explorare si exploatare. Taxa anuala de prospectiune va avea o valoare de 400 lei/kilometru patrat, iar cea de exploatare va fi de 100.000 lei/kilometru patrat.
Taxa de explorare va fi stabilita la 4.000 lei/kilometru patrat, valoare care va fi dublata dupa o perioada de doi ani si majorata de cinci ori dupa patru ani.
In ceea ce priveste valoarea redeventelor, ANRM modifica nivelele taxei in functie de cantitate.
Singura valoare care se va micsora, de la 3,5% la 3%, va fi cea referitoare la productia bruta de titei condensat la o cantitate mai mica de 1.000 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO