Burse - Fonduri mutuale

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: 2019 a fost anul recordurilor pe pieţele de acţiuni din ţările dezvoltate şi al promovării BVB. ”Există elemente de risc pentru evoluţia pieţelor internaţionale de capital pe termen scurt”

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: 2019 a fost anul...

Autor: Roxana Rosu

27.12.2019, 12:00 3070

Anul 2019 a fost un an al recordurilor pe pieţele de acţiuni din ţările dezvoltate, iar pentru România a însemnat promovarea BVB la statutul de piaţa emergentă, precizează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Continuarea tendinţei ascendente a indicilor bursieri (iniţiată în primăvara anului 2009) a fost susţinută în acest an de o serie de factori:

1. optimismul asociat negocierilor comerciale SUA-China (primele două economii ale lumii, cu o pondere cumulată de peste 40% din PIB-ul mondial);

2. continuarea fenomenului de digitalizare, care transformă procesele şi permite o alocare mai eficientă a resurselor;

3. nivelul redus al costurilor reale de finanţare, în contextul implementării de noi măsuri de relaxare monetară de către băncile centrale din principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China şi Zona Euro);

4. raportările financiare trimestriale ale companiilor listate;

5. declinul cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Astfel, de la începutul anului până în prezent indicele bursier S&P 500 din SUA a crescut cu 28.6%, în timp ce indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a consemnat un avans de 24%.

În România indicele BET a urcat cu 33.8% în 2019, evoluţie influenţată şi de măsurile de politică economică implementate în ultimele trimestre, precum şi de promovarea în liga emergentă (decizia luată de FTSE Russell la finalul lunii septembrie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO