Burse - Fonduri mutuale

Andreea Pipernea, CEO, NN Pensii: Sumele oamenilor din Pilonul II au început să crească din ce în ce mai mult, iar oamenii văd şi deja se duc şi spre Pilonul III

Romanian Stock Market Sumit

Andreea Pipernea, CEO, NN Pensii: Sumele oamenilor din...

Autor: Alex Ciutacu

25.02.2019, 15:32 1811

Evoluţia pozitivă a conturilor din fondurile de pensii private Pilon II şi randamentele obţinute de administratori sunt pe placul contribuabililor, care deja încep să se uite din ce în ce mai mult şi spre Pilonul III pentru a obţine şi de acolo rezultate pozitive în contul economiilor lor, apreciază Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din piaţă.

„Dacă ne gâdim la Pilonul II, sumele din conturile oamenilor au început să crească din ce în ce mai mult, iar oamenii văd asta şi sunt din ce în ce mai interesaţi, ne sună, ne întreabă ce fac investiţiile lor pe bursă. Oamenii ştiu deja, este un efect de angrenare, ei văd că la Pilonul II s-a întâmplat ceva bun şi se duc spre Pilonul III”, spune Andreea Pipernea, în cadrul evenimentului Romanian Stock Market Summit.

Şefa NN Pensii atrage atenţia încă o dată asupra lipsei de consultări şi de dialog înainte de implementarea OUG 114, care reduce comisioanele maxime ce pot fi percepute de administratori, şi care le cere acestora să mai aducă în România încă 800 de milioane de euro drept capital social.

„Cred că e greşit că nu s-a stat la masă şi nu a existat un dialog înainte de legiferare. Nu vreau să spun cu îi aparţine greşeala, probabil este împărţită de mai multe părţi, dar nu există o cultură destul de puternică a dialogului şi a statului la discuţie înainte de a face schimbări atât de dramatice în anumite sectoare”, spune Pipernea.

Mai mult, ea aminteşte de importanţa acestor fonduri pentru piaţa de capital din România şi pentru dezvoltarea acesteia.

„Fondurile de pensii sunt un actor special în această piaţă. Ce este specific fondurilor de pensii este că prin natura lor au o perspectivă pe termen lung. Noi investim banii oamneilor pentru pensii pe orizont lung de timp, de 25-30 ani, ce aduce o filozofie nouă de investiţii. (...) Este important faptul că fondurile au un aport constant, un flow care intră în piaţă. Dacă luăm Pilonul II, intră 7 miliarde de lei în fiecare an. Undeva la 20-25% vin către bursă. Este un flow, vorbim de creşterea bursei. Asta nu poate creşte doar cu cerere şi ofertă. Este nevoie de investitori instituţionali, de retail, dar este nevoie să existe şi listări şi companii care cresc”, menţionează şefa NN Pensii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO