Burse - Fonduri mutuale

Analiză ZF. 2019 - o singură listare de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, dar an istoric prin finanţările pentru obligaţiuni. De ce?

Analiză ZF. 2019 - o singură listare de acţiuni la...

Autor: Liviu Popescu

12.11.2019, 20:30 306

♦ iHunt – singura listare de acţiuni la bursă în 2019 ♦ 11 emisiuni de obligaţiuni au fost deja listate, pentru ca pe 4 decembrie să mai urmeze încă una ♦ Alte trei ar mai putea veni până la finalul anului – Dr. Leahu, Patria Bank şi Golden Foods.

Anul 2019 se conturează a fi unul dintre cei mai secetoşi din ultimul deceniu pentru bursa de la Bucureşti prin prisma numărului de companii care şi-au listat pachete de acţiuni, cu doar o singură intrare la tranzacţionare, şi aceea pe segmentul alternativ AeRO.

Totuşi, pe partea de finanţare prin obligaţiuni, 2019 este deja cel mai dinamic an postdecembrist pentru bursa românească, cu cel mai mare număr de plasamente de obligaţiuni corporative din istoria post-de­cembristă a pieţei de capital, arată datele agregate de ZF. Prin urmare, bursa de la Bucureşti trece printr-o perioadă în care tendinţa ultimilor ani se inversează în contextul în care numărul emisiunilor de obliga­ţiuni îl depăşeşte pe cel al listărilor de acţiuni, ceea ce transmite un semnal dublu.

„Pe de-o parte, părerea mea este că emitenţii preferă aceste emisiuni de obligaţiuni pentru că acţionarii majo­ritari nu sunt nevoiţi să renunţe la o parte din companie, cum s-ar întâmpla în cazul unei listări de acţiuni“, spune Antonio Oroian, broker la Goldring, cea mai activă societate de brokeraj pe partea de listări din ultimii ani. „Tot­odată, cred că şi cerinţele pentru lista­rea obligaţiunilor sunt mult mai reduse decât în cazul acţiunilor (una fiind eliminarea condiţiei de free-float).“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO