Burse - Fonduri mutuale

Analiză de piaţă 28 aprilie: Investitorii vor migra după dividende

Analiză de piaţă 28 aprilie: Investitorii vor migra după dividende

Autor: Stefan Musgociu

28.04.2011, 23:35 176

Bursa a crescut ieri cu 0,78%, pe o lichiditate care cu greu adepăşit 4,9 milioane lei, în condiţiile în care jumătate dinacţiunile listate au fost oprite de la tranzacţionare pentruderularea AGA.

Titlurile emise de un număr de 41 de companii din cele 76 desocietăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB au fostsuspendate joi de la tranzacţionare. Din cele 41 de companii,Flamingo (FLA), Uztel (UZT) şi Siretul (SRT) sunt suspendatedeoarece sunt în insolvenţă, iar restul de 38 au fost oprite pentruderularea adunărilor generale ale acţionarilor.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities Adrian Todspune că cei mai mulţi investitori au ales în această săptămână săparticipe la AGA la companiile unde au acţiuni, iar din acest motivrulajele bursei au fost reduse.

"Investitorii sunt acum plecaţi la AGA, pentru a lua pulsulcompaniilor în care au investit. De obicei, acolo se află mai multedecât se scrie în comunicatele trimise bursei, iar asta permiteinvestitorilor să gândească strategia pentru următoarea perioadă.Cred că o parte dintre investitori se vor repoziţiona în funcţie dedeciziile AGA, pentru că vor migra după dividende, pe termen scurt,iar apoi vor lua în calcul şi planurile de afaceri alecompaniilor", a declarat Adrian Tod.

Transferurile au cumulat 4,9 mi­lioane de lei (1,2 milioane deeuro), sumă de peste şapte ori mai redusă decât rulajul dinsesiunea precedentă, de 36,4 milioane de lei (8,9 milioane deeuro).

Lichiditatea de miercuri a fost totuşi asigurată în proporţie de81% de două deal-uri cu 0,29% din acţiunile BRD (BRD), în valoarede 29,6 mi­lioane de lei.

"Cred că vom vedea nişte mişcări în piaţă, mai ales pe acţiunileunde dividendele sunt bune şi investitorii au încredere înconducerea companiei", a mai spus Tod.

Ultimele tranzacţii de joi cu cele mai lichide zece titluri,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştereîn medie cu 0,71%, iar acţiunile companiilor din sectorul energeticau ridicat indicele BET-NG cu 0,71%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţiaacţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor FonduluiProprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare. Titlurile SIFMoldova (SIF2) au fost singurele tranzacţionabile joi din acestindice.

La finalul sesiunii, indicele extins al bursei BET-XT, alprimelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, era cu 0,57%peste nivelul de miercuri.

Titlurile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichidedin piaţă, cu operaţiuni de 1,6 milioane de lei şi respectiv 1,1milioane de lei. Astfel, cele două acţiuni au asigurat 57% dinrulajul pieţei principale.

Acţiunile BRD au crescut cu 0,73%, la 15,1 lei, iar titlurileOMV Petrom au urcat cu 2,33 procente, la 0,44 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şiParis avansau cu până la 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra era înscădere cu 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Estconsemnau corecţii de cel mult 0,4%, iar pieţele din Slovenia şiRusia erau în creştere cu 0,4% şi respectiv 0,7%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Transelectrica Bucureşti după ce Ministerul Economieia decis să schimbe directorul general al companiei de stat.Titlurile transportatorului de energie electrică au urcat ieri cu2,7% şi s-au transferat ultima dată la un preţ de 21,57lei/unitate.

  • Titlurile Bermas Suceava (BRM) după ce acţionarii au decisaprobarea dividendelor în valoare de 1,4 mil. lei ce urmează să fiedistribuite de societate în acest an. Acţiunile Bermas s-autranzacţionat ultima dată la un preţ de 0,8 lei/titlu.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschis ieriindecis, cu aprecieri şi scăderi nesemnificative pe principaliiindici, în timp ce bursele europene consemnau la aceeaşi orăavansuri în medie de 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO