Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Analiză comparativă: depozitul bancar vs. Pilonul II de pensii private. Câştig brut individual de 5.270 lei la Pilonul II, de 2,9 ori mai mare faţă de câştigul brut bancar

Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a realizat o analiză comparativă cu privire la rezultatul acumulării totale din Pilonul II de pensii private faţă de performanţa unui depozit bancar.

Pentru „românul mediu“ care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în octombrie 2020, au fost virate în fondul său de pensii private obligatorii 150 de contribuţii brute, în valoare totală de 16.591 lei. Din aceste contribuţii, „administratorul mediu“ a dedus comisioane totale din contribuţii în valoare de 336 lei, apoi a investit continuu sumele rezultate. Din activul net lunar a mai fost dedus şi al doilea comision, în valoare totală de 445 lei. „Aşadar, avem contribuţii totale de 16.591 lei şi comisioane totale de 781 lei. Investind banii participanţilor, «fondul mediu» de pensii private a realizat un activ mediu net de 21.080 lei, adică atât are în contul personal «românul mediu» la 31 octombrie 2020. Suma corespunde unui câştig brut total (comisioane in­cluse) de 5.270 lei, adică unui câştig net total (fără comisioane) de 4.489 lei“, scrie Mihai Bobocea.

Opinia a fost publicată pe Project-E şi a fost trimisă către ZF de Mihai Bobocea. Citiţi opinia integrală pe zf.ro.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.