Burse - Fonduri mutuale

Analistii se uita cu ingrijorare la ce se intampla afara. Cresterea dobanzilor ar putea agrava criza financiara

Analistii se uita cu ingrijorare la ce se intampla afara. Cresterea dobanzilor ar putea agrava criza financiara

Click pentru imaginea marita

25.06.2008, 18:49 11

Aceste semnale vin in contextul in care cresterea pretului petrolului alimenteaza majorarea preturilor de consum. Majorarile dobanzilor de politica monetara in SUA si Zona euro ar putea avea insa consecinte negative asupra cresterii economice, in conditiile in care economiile se resimt inca destul de puternic dupa criza subprime.
Analistii considera in general ca evolutia Bursei de la Bucuresti continua sa depinda in mare parte de ceea ce se intampla pe pietele externe, astfel ca deciziile bancilor centrale ar putea avea consecinte importante pe piata locala.
"Ar fi o masura extrema sa majoreze dobanda in conditiile in care pana acum Fed a actionat tocmai invers, reducand dobanda pentru a scoate economia din recesiune. Daca ar reveni la politica de majorare ar da un semnal ca au fost infranti in metodele lor pentru ca n-au putut sa tina in frau inflatia", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El mai spune ca scaderile de pe Bursa reflecta evolutia de pe pietele internationale si o lipsa de neincredere in piata.
"Eu ma asteptam sa nu mai vedem noi minime anul aceasta, dar se pare ca aceasta va depinde in continuare de ce se intampla pe pietele externe. Cred ca cei care vor sa cumpere asteapta ca piata sa se opreasca din scadere. Bursa a avut o evolutie destul de constanta, de acumulare in ultimele luni. Cred ca SIF-urile ar putea continua in urmatoarea luna sau doua in intervalul acesta de 50.000 si 55.000 de puncte, poate sa testeze pragul de 48.000 de puncte. Nu vad motive ca piata sa scada in continuare", conchide Ceuca.
Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest, vede o stabilizare a pietei, insa tot sub semnul a ceea ce se intampla pe bursele externe.
"Cred ca piata este foarte aproape de o stabilizare, insa contextul extern este cel care va indica directia in care o va lua piata. Cotatiile sunt foarte aproape de minime si speculatorii sunt tentati sa impinga cotatiile sub praguri pentru a indica o directie. Ar putea sa strapunga nivelurile minime pentru o zi sau doua, dar cred ca zona aceasta va rezista, nu nivelul in sine foarte precis", spune Iulian Panait.
"Eu nu cred ca Fed va majora dobanda de politica monetara, totusi exista o mare polemica pe tema asta si parerile sunt impartite", sustine el.
Alti analisti spun ca majorarea dobanzilor de politica monetara pentru a combate inflatia poate fi o masura benefica pentru pietele de capital pe termen lung.
"Prin majorarea dobanzii- cheie, BNR combate inflatia. Insa nu doar Romania se confrunta cu inflatie, pe plan international exista un trend inflationist cauzat in principal de cresterea preturilor la alimente si la energie. O piata de actiuni nu reactioneaza pozitiv la o majorare de dobanda. Insa trebuie luat in calcul ca cresterea dobanzii-cheie va duce la stabilitate pe plan macroeconomic, fapt care se va reflecta mai tarziu si in evolutia Bursei", explica Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare a investitiilor BCR Asset Management, se asteapta ca BNR sa continue politica de majorare a dobanzii de politica monetara, dar sustine ca slabiciunea pietei de capital locale sta de fapt in lipsa instrumentelor cu venit fix si a investitorilor institutionali locali puternici.
"Asteptarea pietei este ca BNR sa creasca dobanda-cheie cu 0,25% la sfarsitul lunii iunie. In functie de evolutia inflatiei, eu ma astept ca si in luna iulie BNR sa majoreze cu inca 0,25% rata dobanzii-cheie", spune Neacsu.
El considera ca este nevoie de marfa proaspata pe Bursa, in special de instrumente de venit fix unde investitorii se pot adaposti. "Chiar daca vor intra titlurile de stat pe Bursa in luna iulie, este posibil sa nu avem investitori pregatiti sa le tranzactioneze. La fel s-a intamplat si in cazul produselor derivate, lansate anul trecut, pe care toata lumea le astepta, dar care au fost foarte putin tranzactionate in 2007. Volume importante pe derivate se inregistreaza de abia anul acesta."
"Fragilitatea Bursei locale se resimte in principal de partea investitorilor institutionali autohtoni-fondurile de investitii si fondurile de pensii private - care cred ca peste doi sau trei ani vor avea forta financiara necesara pentru a avea un impact vizibil asupra Bursei", conchide Neacsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO