Burse - Fonduri mutuale

Analistii se asteapta la cel putin o dublare a profitului Petrom in trimestrul al doilea

Analistii se asteapta la cel putin o dublare a profitului Petrom in trimestrul al doilea

Petrom si-a vandut marfa mai scump in urma cresterii pretului petrolului

04.08.2008, 17:49 14

Analistii a cinci dintre cele mai mari banci active pe Bursa de la Bucuresti estimeaza ca profitul celei mai mari companii romanesti pe trimestrul al doilea ar putea creste cu 100% pana la 250% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pretul petrolului s-a dublat in ultimul an.
Castigurile Petrom ar putea atinge un nou nivel record, in conditiile in care cele mai mari companii petroliere din lume, Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, au raportat saptamana trecuta profituri istorice.
Media estimarilor analistilor celor cinci banci indica un profit net de 946 mil. lei (peste 260 mil. euro), de 2,5 ori mai mare decat in trimestrul al doilea din 2007, cand Petrom a raportat un castig de 381 mil. lei (circa 110 mil. euro). Cea mai conservatoare estimare este de 651 mil. lei, iar cea mai optimista este de 1,34 mld. lei.
Estimarile sunt pe standardele internationale de contabilitate (IFRS). La sondaj au participat analisti de la KBC Securities, ING Bank, Raiffeisen Capital&Investment, CA IB Securities si Erste Bank.
Petrom raporteaza miercuri, 6 august, rezultatele financiare pe trimestrul al doilea si pe primul semestru al acestui an.
In primul trimestru, Petrom a inregistrat un profit net de 977 mil. lei (265 mil. euro), conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), cu 156% mai mare decat in perioada similara din 2007.
Cresterea puternica a pretului titeiului pe pietele internationale in prima jumatate a acestui an a contribuit semnificativ la imbunatatirea profitabilitatii Petrom, compania romaneasca dispunand de propriile rezerve de titei.
Pretul mediu al titeiului Brent, care se tranzactioneaza pe bursa de la Londra, s-a ridicat in trimestrul al doilea la 120,8 dolari/baril, fata de un nivel de 68,8 dolari/baril in perioada similara a anului trecut. In primul trimestru, pretul mediu al titeiului Brent fusese de 96,5 dolari/baril.
In al doilea trimestru, Petrom a produs 194.000 de barili echivalent petrol pe zi, in scadere cu 2% fata de primul trimestru al acestui an si cu aproximativ 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea provenind insa de pe segmentul de gaze naturale.
"Petrom este compania din Europa Centrala si de Est cel mai bine pozitionata in acest mediu caracterizat de preturi ridicate la petrol, datorita rezervelor mari de titei si segmentului de explorare si productie", sustine Philipp Chladek, analist pe segmentul petrolier la Raiffeisen Centrobank.
Contextul favorabil de care se bucura in acest an companiile petroliere ar putea urca profitul anual al Petrom peste pragul de un miliard de euro, in conditiile in care anul trecut compania a raportat un castig de
532 mil. euro.
Din cei cinci analisti intervievati de ZF, trei cred ca Petrom va reusi sa depaseasca acest nivel, iar ceilalti doi cred ca se va apropia foarte mult.
Toti cei cinci analisti vad insa un potential semnificativ de crestere pentru titlurile companiei petroliere, avand preturi tinta cuprinse intre 0,5 si 0,65 de lei pentru o actiune Petrom.
In ultima sedinta de tranzactionare, titlurile Petrom au inchis la 0,471 lei/actiune, in crestere cu 2,3%, dar sub maximul atins in luna mai, de 0,56 lei/actiune.
Capitalizarea Petrom este in prezent de 7,58 mld. euro, in conditiile in care in urma cu un an aceasta depasea 10 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO