Burse - Fonduri mutuale

Analiştii: Răscumpărările, primul glonţ tras de FP pentru calmarea pieţei

Autor: Roxana Pricop

18.05.2011, 23:47 1359

Franklin Templeton,adminis­tra­torul Fondului Proprietatea (FP), va face uz derăscumpărarea de acţiuni cu precauţie doar în momente-cheie în carepresiunea pe preţul acţiunii FP atinge cote critice, sunt de părereanaliştii.

Primele răscumpărări făcutesăptă­mâna trecută au oprit o corecţie puternică aacţiunilor.

Joi 12 mai a fost un astfel demoment critic pentru Fondul Proprietatea. Trecerea datei deex-dividend, până la care acţiunile sunt purtătoare de dividende,alături de acumularea panicii în rândul investitorilor cu privirela o posibilă supraofertă de acţiuni în piaţă au tras puternic înjos acţiunea FP, până la un minim istoric de 0,499 lei.

Informaţii neoficiale difuzate deMediafax că Guvernul nu se va grăbi să dea drumul la acţiuni înpiaţă au mai calmat investitorii şi au ajutat acţiunea FP sărecupereze din pierderi. După scăderi de 6,5% în primele minute aleşedinţei de joi, acţiunea FP a recuperat din pierderi şi a închisşedinţa la un minus de 1,87%.

Marţi însă Fondul a anunţat că arăscumpărat un pachet de 7,537 milioane de acţiuni proprii,reprezentând 0,05% din capitalul social, în valoare de 3,891milioane de lei. Cea mai mare din pachetul de acţiuni, respectiv5,71 milioane de acţiuni, a fost răscumpărată în şedinţa de joi.Miercuri 11 mai Fondul a răscumpărat 1,6 milioane de acţiuni la unpreţ mediu de 0,5351 lei/titlu, iar vineri Fondul a mai răscumpărat227.900 de acţiuni.

"Cred că momentul în care Fondulintră în piaţă pentru a răscumpăra este ales cu mare grijă, pentrucă Fondul are puţine cartuşe de tras, dacă este să luăm în calculsuma de 120 de milioane de lei disponibilă pentru răscumpărări.Astfel că trebuie să tragă aceste cartuşe atunci când trebuie. Săobţină maximul de efect asupra preţului cu cât mai puţini bani", aspus Dan Popovici, director de investiţii la societatea deadministrare OPT Asset Management.

El este de părere că şedinţa dejoi 12 mai este un bun exemplu în acest sens. "Joi a existat uncontext pozitiv generat de ştirile neoficiale că Guvernul vaprelungi termenul până la care pachetul de circa 10% din Fond va fitransferat din proprietatea statului în cea a investitorilorprivaţi. În acest context de informaţii pozitive, răscumpărărilefăcute au avut un impact asupra preţului", a mai spusel.

Florin Ilie, director pentru pieţede capital în cadrul ING Bank, adaugă că presiunea existentă înprezent pe preţul acţiunilor este exagerată şi că impactulrăscumpărărilor va fi unul limitat pentru că Fondul nu poaterăscumpăra într-o zi mai mult de 25% din volumul mediu zilnic detranzacţionare din ultima lună.

"În momentul de faţă, investitoriise tem de impactul pe care l-ar putea avea asupra preţului osupraofertă de acţiuni. Este puţin credibil că toate aceste acţiuninoi, reprezentând circa 10% din capitalul Fondului, vor intraimediat în piaţă. Teama investitorilor este exagerată, însă cred căpresiunea pe preţ va persista în următoarele două luni. Impactulrăscumpă­ră­rilor făcute de Fond asupra preţului va fi redus, şicred că tot investitorii vor fi cei care vor aduce acţiunile FP pecreştere, atunci când vor considera că discountul faţă de activulnet la care se tranzacţionează este prea mare", a continuatIlie.


ANRP a dat drumul laacţiuni

Potrivit unor surse citate deMediafax, Depozitarul Central a reluat începând de ieri transferulde acţiuni Fondul Proprietatea din participaţia de 36% aMinisterului Finanţelor în conturile persoanelor care au primittitluri de despăgubire de la Autoritatea Naţională pentruRestituirea Proprietăţilor.

Ieri, acţiunile FP setranzacţionau la un preţ de 0,5295 lei/titlu, referinţă la carediscountul faţă de activul net unitar era de peste 55%.

Ilie adaugă că existăposibilitatea să mai apară astfel de momente critice. Un potenţialmoment ar fi în trimestrul al treilea, când este aşteptată să sederuleze oferta secundară de acţiuni la Petrom, companie carereprezintă 30% din activele Fondului şi peste 60% din capitalizareabursieră a Fondului. Presiunea pe preţul acţiunii FP ar puteaapărea în funcţie de rezultatul ofertei, dar şi de valoarea la careva fi evaluată întreaga companie Petrom în urma ofertei.

roxana.pricop@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO