Burse - Fonduri mutuale

Analistii Erste: Bursa de la Bucuresti are cel mai bun potential de regiune

Analistii Erste: Bursa de la Bucuresti are cel mai bun potential de regiune
06.10.2009, 23:20 20

Bursa de la Bucuresti a mentinut ieri avansul inregistrat inprima sedinta de tranzactionare a lunii, continuand sa recuperezedin pierderile puternice consemnate joi si vineri.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, acrescut ieri cu 2,8%, in vreme ce BET-C, indicele general alpietei, a avansat cu circa 2,6%. Indicele celor cinci societati deinvestitii financiare, BET-FI, s-a apreciat cel mai mult ieri, cu 4,8%, in vreme ce indicelesectorului energetic, BET-NG, a crescut cu 3,7%.

"Este posibil ca piata sa recupereze saptamana aceastacorectiile din sedintele de joi si de vineri, insa cred ca Bursaevolueaza de fapt intr-un range si ca are nevoie de consolidare.Limitele de variatie cred ca sunt cuprinse intre maximele desaptamana trecuta si cu 15-20% mai jos", spune Dorin Masca, brokerla Carpatica Invest.

Acesta este parere ca viitorul de la Bursa este in continuareincert si spune ca piata are nevoie de noi date economice pentrua-si gasi o directie clara, asteptand astfel rezultatele financiarede pe plan extern.

Analistii Erste spun ca Bursa de Valori de la Bucuresti are celmai bun potential de crestere din Europa Centrala si de Est, inconditiile in care piata a fost deja afectata de scaderi puternicesi a ramas la un nivel scazut.

"Romania se confrunta cu unele dificultati economice si nu seasteapta sa se numere printre primele tari care isi vor revenirapid. Piata a suferit insa in timpul valului anterior de aversiunefata de risc si a ramas la un nivel extrem de scazut, volumeletranzactionate fiind foarte limitate. Cu perspective mai buneprivind stabilizarea si revenirea economiei globale, companiileromanesti ar trebui, in cele din urma, sa isi regaseasca loculintr-un cadru general mai favorabil", spun analistii Erste.

In aceste conditii, indicele BET are un potential de crestere de58% potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in randul a 30 deexperti. Analistii sunt de parere ca faptul ca Romania domina topulunor aprecieri potentiale la nivel de indici bursieri esteinteresant, spunand insa ca acest lucru nu este o surpriza.

Masca spune ca indicele BET are un potential de crestere decirca 60%, insa o astfel de apreciere ar avea nevoie si de oconjunctura economica favorabila.

La nivel macroeconomic, analistii Erste spun ca economiaRomaniei nu a atins inca cel mai de jos nivel, insa estimeaza caprimele semne de revenire ar putea aparea in trimestrul patru.

"O criza politica severa ar putea sa afecteze si pretulactiunilor din piata. Criza politica nu ar avea un impact foarteputernic singura, insa daca agentiile internationale deratingvor umbla la calificativele pentru Romania atunci piata va fiserios afectata. Semnalele transmise de agentiile de rating suntfoarte importante si sunt luate in considerare de toata lumea",spune Masca.

Piata de la Bucuresti a inregistrat ieri un rulaj total de 26,3mil. lei (6,2 mil. euro), cele mai lichide titluri din piata fiindactiunile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii totale in valoare de5,8 mil. lei (1,4 mil. euro). Pe locul al doilea in topul rulajelorse afla titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), cu o lichiditate de 3,6mil. lei (0,9 mil. euro).

De urmarit astazi:

  • Rapoartele privind rezultatele financiare din al treileatrimestru raportate de emitentii straini
  • Impactul rezultatelor Alcoa, cel mai mare producator mondial dealuminiu, asupra pietelor financiare
  • Evolutia titlurilor Rompetrol Well Services (PTR), care ausarit puternic in ultimele doua sedinte de tranzactionare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO