Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că declinul de 7% pe SIF-uri este doar o corecţie

Autor: Stefan Musgociu

14.11.2010, 23:40 19

Bursa a scăzut nesemnificativ vineri, cu 0,14%, amplificându-şicorecţia din această săptămână la 2,46%, iar acţiunile celor cinciSIF-uri au înregistrat un ritm descendent mai accelerat, în mediecu 6,62%, însă lichiditatea a fost uşor peste media şedinţelor dinultimele trei luni. Majoritatea acţiunilor au fost transferate lapreţuri uşor sub referinţă încă din primele minute, însă atenţiainvestitorilor a fost axată doar pe câteva titluri. Astfel, doaropt acţiuni din cele 72 de companii listate pe principalele patrucategorii ale BVB aveau rulaje de peste 500.000 de lei.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu0,32%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,45% sub nivelul de la finalul sesiuniiprecedente.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) auînregistrat variaţii mai vizibile decât media pieţei. În primeleminute cotaţiile au scăzut în medie cu peste 2%, pentru ca apoipresiunea la vânzare să se mai reducă, iar spre finalul sesiuniiindicele BET-FI a trecut uşor pe creştere, cu 0,28%.
În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în stagnare.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 15,4 mil. lei(3,7 mil. euro), sumă cu puţin peste rulajul şedinţei anterioare,de 15 mil. lei (3,5 mil. euro).

"Creşterea uşoară a lichidităţii din această săptămână a coincis cuscăderea înregistrată de indicele BET-FI. SIF-urile au pierdutaproape 7% săptămâna aceasta. Diferenţa dintre volumele detranzacţionare din această săptămână şi media ultimelor luni nueste prea mare, deci nu putem spune că am intrat pe un trenddescendent, chiar dacă SIF-urile au scăzut pe o lichiditate maimare. Cei care se orientează la tranzacţionare folosind analizatehnică sunt probabil mai precauţi, ţinând cont că acţiunile SIFOltenia (titluri preferate cu predilecţie de speculatori - n. red.)sunt în apropierea unui prag de suport de preţ", a declarat DragoşDărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,8 milioane lei, respectiv 2mil. lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Moldova a fostrealizat la 1,12 lei, preţ cu 0,9% peste ultima cotaţie de joi, iartitlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,76%, la 1,33 lei.
Deşi la deschiderea şedinţei acţiunile Băncii Transilvania (TLV) aucoborât cu peste 3%, după ce două zile în care au absentat de latranzacţionare pentru operarea unei majorări de capital din surseproprii, cotaţia a trecut pe creştere spre finalul sesiunii.Astfel, acţiunile băncii au avansat cu 0,78%, la 1,3 lei, pe altreilea rulaj din piaţă, de
2 milioane lei.

Investitorii nu au reacţionat la ordinele speciale de vânzareintroduse de Banca Transilvania şi cinci firme din grup pentru unpachet de 4,34% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1). Cotaţia dinpiaţa principală a titlurilor SIF Banat-Crişana a crescut cu 0,96%,la 1,05 lei, pe un rulaj de 598.000 de lei.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şiLondra înregistrau variaţii nesemnificative, iar piaţa de la Parisera în scădere cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO