Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Controlul costurilor ramane principalul atu al BRD

11.11.2008, 19:50 23

BRD Groupe Societe Generale (BRD), cea mai mare banca locala listata la Bursa, a reusit sa-si imbunatateasca raportul costuri supra venituri in trimestrul al treilea, la 42%, fata de un nivel de 50% in trimestrul al doilea, arata datele prelucrate de analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) pe baza rezultatelor finale raportate de banca pe primele noua luni ale anului.

"Cheltuielile administrative au crescut cu 38% fata de trimestrul al treilea al anului trecut si cu 8% fata de trimestrul al doilea din 2008, in conditiile in care BRD a continuat sa-si extinda reteaua. In viitorul apropiat, managementul bancii intentioneaza sa acorde mai multa atentie cresterii eficientei prin reduceri de costuri", sustin analistii RCI.
Potrivit analistilor, mentinerea eficientei ridicate s-a datorat unei prudente mai mari in crestere, BRD inregistrand in primele noua luni o crestere mai mica decat piata, motiv pentru care a pierdut cota de piata.
"Raportul costuri supra venituri arata o eficienta operationala foarte buna. Aceasta ajuta foarte mult in situatia de piata actuala, in care veniturile tind mai degraba sa scada, si va deveni un punct cheie in perioada urmatoare", sustine Florin Ilie, seful departamentului piete de capital din cadrul ING Bank.
Veniturile nete din dobanzi ale BRD au crescut cu 6% in trimestrul al treilea, fata de trimestrul al doilea, in conditiile in care marja neta de dobanda, respectiv diferenta dintre dobanda perceputa la credite si cea platita pentru depozite, a crescut la 4% fata de 3,7% in trimestrul doi.
"Se pare ca banca a reusit sa transfere o parte semnificativa a costurilor de refinantare mai mari catre clienti", sustin analistii RCI, care mai spun ca veniturile din alte surse decat dobanzile au crescut mai putin si ca principalul motor de crestere al acestora a fost venitul din trading, care este o componenta extrem de volatila.
Veniturile din dobanzi ale BRD s-au ridicat in trimestrul al treilea la circa 944 mil. lei (263,6 mil. euro), in crestere cu 50% fata de trimestrul al treilea al anului trecut, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au avansat cu 71% la 556 mil. lei (155,5 mil. euro).
Veniturile din comisioane au crescut in acelasi interval cu 8,6% la 273 mil. lei (76,3 mil. euro), fata de o majorare cu 28% a cheltuielilor cu comisioanele la 23,5 miloane de lei (6,57 mil. euro).
"Un alt aspect pozitiv desprins din raportarile BRD il reprezinta profitabilitatea care ramane printre cele mai ridicate din regiune, cu o rentabilitate a capitalurilor de peste 30%", spune Florin Ilie.
Printre aspectele negative se numara insa cresterea raportului dintre credite si depozite, care arata ca banca a reusit sa-si asigure mai greu sursele de finantare prin atragerea de depozite.
"Riscul de refinantare a crescut fata de anul trecut. Fiecare banca se va uita in perioada urmatoare sa creasca dependenta de depozitele locale in conditiile in care finantarile externe sunt mai dificile", crede Ilie.
Potrivit analistilor Raiffeisen, depozitele atrase de BRD de la clientela au scazut cu 0,4% in trimestrul al treilea, fata de sfarsitul lunii iunie, in timp ce portofoliul de credite a crescut cu 5,3%, astfel ca raportul dintre credite si depozite a ajuns la 97,2%.
"Circa 55% din baza de depozite provine de pe segmentul corporatist, inclusiv IMM-uri, iar aceasta dependenta ar putea ridica anumite riscuri pe viitor, pe masura ce companiile vor fi nevoite sa apeleze la rezervele de lichiditati din cauza cash-flow-urilor operationale mai slabe", explica analistii RCI.
Per ansamblu insa, BRD a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere a veniturilor totale cu 56% la 4,1 mld. lei (1,14 mld. euro), peste cea a cheltuielilor totale, care au avansat cu 50% la 3,48 mld. lei (972 mil. euro). In aceste conditii, profitul bancii a crescut cu 98% la 628 mil. lei (175 mil. euro), cu o contributie semnificativa insa din vanzarea participatiei de 25% in cadrul companiei de asigurari Asiban, pentru care banca a incasat 87,5 mil. euro.
Activele BRD se ridicau la sfarsitul lunii septembrie la 44,5 mld. lei (aproape 12 mld. euro), in crestere cu 14% fata de inceputul anului.
Capitalizarea BRD era ieri de 1,64 mld. euro, dupa ce actiunile au pierdut 5,8%, inchizand la pretul de 8,9 lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO