Burse - Fonduri mutuale

Ameropa plăteşte 41 milioane lei acţionarilor minoritari ai Azomureş înainte să scoată compania de pe bursă

Ameropa plăteşte 41 milioane lei acţionarilor minoritari ai Azomureş înaintea delistării companiei

Autor: Stefan Musgociu

24.08.2012, 12:31 1436

Ameropa deţine indirect 96,5% din acţiunile Azomureş, iar restul acţionarilor minoritari mai au aproape 3,5% din capitalul social al companiei.

Acţionarii minoritari trebuie să anunţe până pe 10 septembrie intermediarul operaţiunii, BCR, cu privire la modalitatea de plată a acţiunilor. Ulterior, în termen de maxim cinci zile lucrătoare BCR va face plăţile.

"Acţionarii minoritari care nu au comunicat intermediarului metoda aleasă pentru plata contravalorii acţiunilor lor vor încasa contravaloarea acţiunilor pe care le deţin prin mandat poştal cu confirmare de primire, transmis la adresa lor, aşa cum aceasta este înregistrată în structura consolidată a acţionariatului Azomureş, emisă de Depozitarul Central", se arată în anunţul de retragere.

Dacă sumele vor fi returnate, BCR le va depune într-un cont special deschis pentru acţionarii minoritari care nu au încasat contravaloarea acţiunilor deţinute.

Ameropa Holding a primit marţi aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării Azomureş, iar acţiunile combinatului au fost suspendate de la tranzacţionare la bursă. Astfel, ultimul preţ pe bursă al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculată la acest preţ, capitalizarea Azomureş este de 1,12 miliarde lei (249,7 milioane euro).

Raportat la preţul propus înaintea delistării, compania Azomureş este evaluată la 1,167 miliarde lei (260,2 milioane euro).

Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în martie 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care poate solicita celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistare. Ameropa Holding a plătit în iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din acţiunile Azomureş cumpărat în ofertă.

După finalizarea ofertei de preluare, pe bursă preţul acţiunilor Azomureş a fluctuat uşor sub nivelul din ofertă.

Producătorul de îngrăşăminte chimice a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în creştere cu 14%, la 995,1 milioane lei (226,6 milioane euro), şi un profit în urcare uşoară, cu 1,5%, la 165,6 milioane lei (37,7 milioane euro).

Ameropa mai deţine în România Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO