Burse - Fonduri mutuale

Americanii au facut un cadou de 1,3 mld. euro investitorilor la Bursa

09.09.2008, 23:35 25

Stirea a condus la o revenire spectaculoasa a pietelor externe, iar pe Bursa de la Bucuresti a determinat cresteri semnificative pe sectorul financiar, unde Erste Bank si SIF-urile au castigat peste 6%.
"Interventia Guvernului american, care a preluat controlul celor doua institutii de creditare ipotecara, Fannie Mae si Freddie Mac, a readus increderea investitorilor pentru piata financiara internationala. Acest lucru
s-a observat imediat pe bursele vest-europene, unde pe langa cresterea preturilor s-au inregistrat si cresteri spectaculoase ale nivelurilor lichiditatii. Cu toate acestea, la noi, lichiditatea se pastreaza in continuare scazuta", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la doar 23,7 mil. lei (6,5 mil. euro), cel mai mare rulaj din piata fiind consemnat de titlurile societatii de investitii financiare SIF Muntenia (SIF4), cu peste 2,7 mil. de actiuni tranzactionate.
SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cea mai mare crestere a pretului din randul societatilor de investitii, de aproape 10%, inchizand sedinta de tranzactionare la nivelul de 1,88 lei/actiune. Pe locul doi s-au clasat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 8%, pana la pretul de 1,7 lei/actiune.
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor de investitii financiare, a inregistrat ieri cea mai mare crestere de pe Bursa, de 6,8%, pana la nivelul de 34.100 de puncte.
Aceeasi situatie s-a remarcat si la inceputul saptamanii trecute, cand SIF-urile au inregistrat in primele doua sedinte de tranzactionare cresteri medii de 12% ca mai apoi, spre sfarsitul saptamanii, sa piarda chiar si mai mult decat avansurile castigate.
"Lipsa investitorilor straini, care tind sa actioneze cat mai concentrat, si care au astfel puterea sa dea un trend de lunga durata pietei, se observa cel mai bine prin gradul ridicat de volatiliate al pietei. Cresterile din ultima perioada, urmate la doua trei zile de corectii ale preturilor nu fac decat sa creasca volatilitatea pietei, situatie preferata in special de investitorii speculativi. Tocmai de aceea numarul investitorilor speculativi se pastreaza in continuare ridicat", a adaugat Chisu.
Titlurile Petrom (SNP) au continuat si ieri sa creasca, inregistrand un avans de 3%, pana la nivelul de tranzactionare de 0,423 lei/actiune. Actiunile celeilalte companii petroliere de pe Bursa, Rompetrol Rafinare (RRC), au inregistrat in cursul sedintei de ieri o crestere de aproape 2%, inchizand sedinta la nivelul de 0,047 lei/actiune.
Indicele sectorului energetic, BET-NG, a inregistrat astfel o urcare de 2%, pana la nivelul de 760 de puncte.
Evolutiile pozitive inregistrate pe pietele vest-europene s-au resimtit si in evolutia titlurilor bancii austriece Erste Bank (EBS). Actiunile Erste Bank au consemnat ieri la Bucuresti o crestere de 6,5%, o actiune fiind tranzactionata la pretul de achizitie de
149,1 lei/actiune.
"Tinand cont de situatia internationala de pe pietele financiare, care pare sa se amelioreze, putem totusi aprecia ca spre sfarsitul anului Bursa sa intre pe un trend de revenire sau chiar pe unul crescator, in care cumparatorii sa profite de preturile scazute, iar vanzatorii sa iasa la tranzactionare", a apreciat in incheiere Chisu.
Indicii bursieri europeni au consemant ieri cresteri semnificative, pe fondul ameliorarii situatiei pietei financiare din Statele Unite. Indicele britanic FTSE 100 a inregistrat o crestere de 3,8%, indicele francez CAC 40 a consemnat o urcare de 4,7%, in timp ce indicele german DAX a urcat cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO