Burse - Fonduri mutuale

Altur Slatina investeşte 5,2 milioane de euro în utilaje pentru turnarea pieselor auto

Autor: Adrian Ionut Cojocar

13.09.2011, 00:03 625

Producătorul de componente auto Altur Slatina (ALT), controlat de omul de afaceri Cătălin Chelu, va derula în acest an o investiţie în valoare de 22,1 mil. lei (5,2 mil. euro) pentru achiziţia de ultilaje destinate eficientizării activităţii prin modernizarea proceselor de producţie şi creşterea gradului de integrare a producţiei.

Compania a raportat afaceri record în primul semestru, datorită contractelor pe care le are cu producători de componente auto internaţionali, producţia mergând preponderent la export.

"Investiţia va fi finanţată şi prin fonduri nerambursabile în cadrul programului de dezvoltare operaţional sectorial - creşterea competivităţii economice. Valoarea programului este de circa 22,1 milioane de lei din care cheltuielile eligibile sunt în valoare de 15,6 milioane de lei. Jumătate din această sumă reprezintă fonduri nerambursabile", a precizat Cornel Preduţ, şeful serviciului financiar din cadrul Altur Slatina.

Noile utilaje sunt necesare în principal pentru modernizarea şi dotarea secţiei de turnare a pieselor auto din aluminiu care este principala activitate pe care o desfăşoară compania. Acţionarii Altur au aprobat recent contractarea unui credit în valoare de 14 mil. lei (3,3 mil. euro) de la Raiffeisen Bank pentru realizarea respectivelor investiţii, restul necesarului urmând să fie asigurat prin fonduri nerambursabile.

Cea mai mare parte a producţiei realizate la fabrica din Slatina este destinată gigantului american de componente auto TRW Automotive, care a generat anul trecut circa 70% din afacerile companiei.

TRW Automotive deţine pe plan local o fabrică de componente auto la Timişoara care anul trecut a rulat afaceri de 183 de milioane de euro şi la care lucrează 2.200 de oameni. Pe plan mondial, grupul american are 63.000 de angajaţi şi vânzări anuale de peste 13 mld. dolari.

Piesele produse de Altur ajung prin intermediul marilor grupuri internaţionale precum TRW, Continental Teves şi Hagelmayer, ambele din Germania, pe mărci de maşini precum BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen, Renault, Skoda şi Fiat. Unul dintre principalii clienţi ai companiei de pe piaţa internă este Dacia Renault.

Altur produce în principal piese turnate şi sub presiune pentru automobile şi autocamioane, componente pentru sistemele de frânare ale autoturismelor, pistoane auto şi seturi de motor pentru tractoare.

Aproape toată producţia Altur este destinată exportului, care a fost principalul motor de creştere al companiei în ultimii ani.

În primele şase luni din 2011, vânzările Altur au crescut cu 30,6%, până la un nivel de 72 mil. lei (17,1 mil. euro). Rezultatul din exploatare al companiei s-a dublat, ajungând la 3,5 mil. lei, însă acesta a fost diminuat de pierderile din activitatea financiară, care s-au cifrat la 2,1 mil. lei. În acelaşi interval din 2010 compania înregistrase un uşor profit din activitatea financiară. Profitul din primul semestru, de 1,1 mil. lei, este mai mic cu circa 36% faţă de câştigul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Altur a investit în ultimii ani pe bursă circa 55,3 mil. lei (13,8 mil. euro) în principal în acţiuni la cele cinci SIF-uri, inclusiv la Fondul Proprietatea (FP), însă valoarea portofoliului de acţiuni s-a depreciat puternic pe fondul corecţiilor înregistrate de bursă şi în prezent se ridică la mai puţin de 15 mil. lei (3,8 mil. euro).

Mecanica Rotes (METY) şi Celule Electrice Băileşti, firme din grupul lui Cătălin Chelu, deţin 28,2% şi respectiv 14,8% din acţiunile Altur Slatina. Fondul de inves­ti­ţii Eastern Eagle Fund, înregistrat în Insulele Cayman, are o participaţie de 9,6% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO