Burse - Fonduri mutuale

Alte dividende de la companiile de stat în 2019? Managerii de investiţii cu 3,3 mld. lei pe mână spun că da

Finanţe personale

Alte dividende de la companiile de stat în 2019?...

Autor: Liviu Popescu

07.05.2019, 07:40 1690

Administratorii de fonduri mutuale consideră că statul român va solicita în 2019 dividende suplimentare de la com­pa­niile din subordine, la fel ca în toamna anului tre­cut, fiind determinat de si­tuaţia financiară din pri­mul tri­mes­tru din 2019, re­flectată printr-un deficit bugetar de 5,5 mld. lei. 

„Aşteptările sunt des­tul de mari (pentru ca statul să solicite dividende su­pli­mentare - n. red.) având în vedere că defici­tul bugetar anunţat pe T1/2019 se si­tu­ează la 0,5% din pro­du­sul intern brut prog­nozat pentru 2019. Astfel există o pre­siune foarte mare asu­pra execuţiei bu­getare, ceea ce mă­reşte şansele ca statul să ceară divi­den­de suplimen­tare“, spune Daniela Vasile, manager de investiţii al Certinvest.

Alexandru Combei, manager de in­vestiţii la BRD AM, cu active de 2,8 mld. lei în gestionare, consideră că emi­ten­ţii de stat vor plăti în conti­nua­re divi­den­de supli­men­­tare, atât ca urmare a fap­tu­lui că statul ro­mân are nevoie de bani la bu­get, dar şi ca ur­ma­re a fap­tu­lui că aceste com­pa­nii nu sunt îndatorate.

Statul român a soli­citat în 2019 pentru al trei­lea an consecutiv aproape inte­gral profi­turile compani­ilor din sub­or­dine, dar şi o parte din rezerve, măsură aplicată prin Ordonan­ţa 114, ceea ce implicit a adus aprecieri pe linie ale preţului acţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO