Burse - Fonduri mutuale

Alt scandal la Prodplast. Miza e preţul din oferta de preluare

Alt scandal la Prodplast. Miza e preţul din oferta de preluare

Florin Pogonaru, principalul acţionar al Prodplast

Autor: Adrian Ionut Cojocar

11.05.2011, 23:55 1019

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) susţine căpreţul, de 1,21 lei/unitate, la care vehiculul de investiţiiAvaliser Trading a preluat recent un pachet de 9,46% din acţiunileProdplast Bucureşti (PPL) nu ar trebui luat în calcul pentrustabilirea preţului în oferta publică de preluare pe care FlorinPogonaru este obligat să o deruleze.

Argumentul AIPC este că omul de afaceri nu avea voie săachiziţioneze alte acţiuni după ce a depăşit anul trecut pragul decontrol de 33% din acţiunile producătorului de mase plastice.

Miza o reprezintă circa 3 mil. euro pe care Pogonaru ar putea fiobligat să-i plătească în plus acţionarilor minoritari în cadrulofertei de preluare.

Avaliser Trading, înregistrată în Cipru, a fost raportată recentca acţionând concertat cu grupul de firme al lui Pogonaru,controlând împreună circa 40% din acţiunile Prodplast.

Avaliser a cumpărat circa 6,5% din Prodplast de la fondul deinvestiţii Broadhurst în luna martie, ajungând să deţină 9,46% dinacţiuni.

"Tranzacţiile efectuate de Avaliser Trading Ltd. Cyprus ar puteamanipula preţul din viitoarea ofertă publică de preluareobligatorie", spun reprezentanţii AIPC, care solicită CNVM săintervină în acest caz.

Minoritarii de la Prodplast aşteaptă de mai bine de un an caPogonaru să depună documentaţia la CNVM pentru derularea ofertei depreluare, aşa cum prevede legea, după ce în ianuarie 2010 a fostraportat pe Bursă că a depăşit pragul de control de control de 33%din acţiunile companiei. CNVM a amendat în decembrie firmele luiPogonaru pentru că nu au lansat ofertă de preluare laProdplast.

Dacă preţul din oferta publică de preluare nu se poate stabilipe baza celui mai mare preţ oferit de ofertant în ultimul an pentrurespectivele acţiuni (în acest caz preţul plătit de Avaliser, de1,21 lei/acţiune), alternativa este stabilirea preţului de ofertăpe baza activelor cotabile ale firmei, care în cazul Prodplast arfi de circa două ori mai mare.

De exemplu, dacă s-ar lua în calcul activele contabile aleProdplast la finele anului 2010, de 44,6 mil. lei, atunci Pogonaruar trebui să ofere minoritarilor un preţ de 2,6 lei/unitate, maimult decât dublu faţă de preţul la care aceste titluri setranzacţionează în prezent, de 1,24 lei/unitate, iar valoareaofertei s-ar ridica la circa 6,5 mil. euro, faţă de circa 3 mil.euro, în cazul în care oferta s-ar face la preţul de 1,21 lei.

"În momentul în care ai 15 luni de variaţie a preţului pe Bursăîntr-o anumită bandă de 1,2 -1,4 lei, credem că preţul respectiveste relevant şi nu activele societăţii evaluate în perioada deboom economic. Faptul că Broadhurst a vândut recent la preţulacesta (1,21 lei/unitate - n.r.) este un argument suficient", adeclarat Florin Pogonaru.

El a precizat că a ieşit din acţionariatul fondului cipriotAvaliser Trading înainte ca acesta să achiziţioneze acţiuni laProdplast.

Pe Bursă, Avaliser şi firmele controlate de grupul lui FlorinPogonaru, respectiv Nord SA, Central European Financial Services,EDCL România şi Floreasca Development, au anunţat că au un acord deacţiune concertată şi că deţin împreună circa 40% din acţiunileProdplast, după ce Avaliser a ajuns să deţină 9,46% dinacţiuni.

Aceasta nu este prima dată când minoritarii de la Prodplast îşiarată nemulţumirea faţă de măsurile luate de conducereacompaniei.

Principalul acţionar minoritar al Prodplast este în prezent SIFOltenia, cu 17,1% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO