Burse - Fonduri mutuale

Alser Forest vrea să atragă 3 mil. lei printr-un plasament privat de acţiuni şi să se listeze pe piaţa AeRO a BVB: discount pentru deţinătorii de bonduri

Alser Forest vrea să atragă 3 mil. lei printr-un...

Autor: Tibi Oprea

27.10.2021, 14:35 481

Alser Forest, prima companie din domeniul forestier care a sunat clopotelul la Bursa de Valori Bucureşti în luna iunie a acestui an odată cu listarea unei emisiuni de obligaţiuni, continuă procesul de finanţare prin intermediul pieţei de capital şi intenţionează să atragă în perioada imediat următoare aproximativ 3 mil. lei printr-un plasament privat de acţiuni, ce vor fi listate ulterior la BVB în cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, potrivit unui comunicat transmis de Intercapital Invest în calitate de consultant în procesul de finanţare.

Pentru deţinătorii de obligaţiuni ALS24E, emitentul intenţionează să ofere acţiunile la un preţ cu discount.

Fondurile atrase în urma emisiunii de acţiuni vor fi orientate spre consolidarea poziţiei companiei la nivel de sector în domeniul industriei forestiere din România.

Intercapital Invest este consultantul autorizat de BVB care a asistat societatea în acest process de transformare, aliniere la standardele de guvernanta corporativă specifică emitenţilor, atragerea finanţării şi listarea obligaţiunilor la bursă. Împreună cu emitentul va continua procesul de dezvoltare prin intermediul pieţei de capital, asistând astfel societatea în procesul de listare a acţiunilor Alser Forest pe piaţa AeRO a BVB în acest an.

Potrivit raportului financiar la S1/2021, veniturile realizate de companie sunt în valoare de 14,2 milioane de lei, dublând astfel valoarea realizată la S1/2020, în timp ce profitul net a fost de 1,16 milioane de lei în creştere cu 299% faţă de aceeaşi perioadp a anului trecut, marcând astfel una dintre cele mai bune perioade din cei 13 ani de funcţionare.

Pentru a doua jumătate a anului 2021, societatea se aşteaptă la o creştere a vânzărilor comparabilă cu performanţa anului anterior, aşteptări care sunt confirmate de angajamentele contractuale deja semnate cu clienţii, contracte care îşi vor produce efecte în toamna acestui an, avand o ţintă a cifrei de afaceri la finalul anului de aproximativ 30 mil. lei.

“Protecţia pădurilor reprezintă unul dintre obiectivele principale ale companiei Alser Forest. Alături de soluţiile pentru pepinierele silvice, compania susţine introducerea pe piaţa locală de soluţii moderne pentru combaterea tuturor tipurilor de dăunători forestieri şi îmbunătăţirea activităţilor din silvicultură. În acest sens, Alser Forest a participat la înfiinţarea de pepiniere silvice moderne în România prin utilizarea de puieţi forestieri containerizaţi, în prezent având instalate peste 41 de pepiniere silvice ce produc puieţi forestieri pentru plantarea pădurilor. În septembrie 2021 s-a finalizat instalarea celei mai mari pepiniere moderne din România, în judetul Dolj, utilizând tehnologie BCC Suedia. În această pepinieră urmează a se produce începând cu anul 2022 un număr de cel puţin 3 milioane de puieţi forestieri annual. Investiţia totală s-a ridicat la 1 milion de euro”, a declarat Albert Şerban, Preşedinte al Alser Forest.

Compania participă anual la plantarea a peste 100 ha de teren folosind peste 500.000 de puieţi forestieri. De asemenea, desfăşoară activităţi de management durabil forestier administrând peste 22.000 de ha de pădure proprietate privată şi publică.

Sectorul forestier din România este un sector strategic şi de mare importanţă, care controlează aproximativ 30% din suprafaţa României şi care contribuie anual cu aproximativ 3,5% din PIB.

“În calitate de consultant considerăm că rolul companiei în acest sector de industrie este deosebit de important prin faptul că misiunea Emitentului este aceea de a introduce şi dezvolta soluţii moderne pentru eficientizare a productiei de puieti forestieri si exploatare forestieră în România şi în pieţele externe pe care a început să activeze, Republica Moldova şi Bulgaria. Proiectele implementate de companie în cei peste 13 ani de activitate putem afirma că sunt de referinţă şi reprezintă un nou început pentru silvicultura românească”, a declarat Mihaela Stoica, Director General al Intercapital Invest.

Anual, în sectorul forestier românesc este nevoie de aproximativ 60 milioane de puieţi forestieri. Până de curând acesti puieţi erau produşi prin metoda clasică, în pepiniere, cu sapa şi cu muncitori zilieri. Metoda tradiţională de producţie de puieţi presupune ca aceştia să fie crescuţi direct în sol, în tarlale de creştere numite sole, necesarul de timp pentru ca puieţii să devină apţi de plantat fiind de 2-3 ani. Dezavantajul principal al metodei clasice, în afară de necesarul excesiv de manoperă, este că puieţii forestieri când sunt scoşi din sol, au rădăcina nudă, lucru ce le creează o mare sensibilitate la manipulare, plantare şi post-plantare.

În anul 2014, Alser Forest a început activitatea de promovare şi formare a personalului din sectorul silvic cu privire la metoda modernă şi automatizată prin care se pot produce puieţi forestieri, într-un singur an de vegetaţie. Producţia acestor puieţi este automatizată, necesitând o cantitate de manoperă mult mai mică, puieţii fiind crescuţi în turba din celule de creştere, tip container. Iniţial, sectorul a reacţionat negativ la această soluţie modernă, dar implementarea unor pepiniere pilot, cu rezultate bune în diferite ocoale silvice din ţară precum şi formarea inginerilor din sector au dus la generarea unui interes la nivel naţional.

În ultimii ani, Alser Forest a implementat în cadrul ocoalelor silvice de stat Romsilva şi în cadrul ocoalelor silvice private peste 40 de pepiniere ce folosesc aceste sisteme suedeze de producţie a puieţilor.

În prezent, cele peste 40 de pepiniere silvice, produc aproximativ 4 milioane de puieţi forestieri containerizaţi, ceea ce reprezintă doar 6,6% din producţia anuală naţională, în timp ce în ţările din vestul şi nordul Europei, se produc prin această metodă peste 70% din necesarul anual de puieţi forestieri.

“În România este nevoie de o viziune pe termen mediu şi lung pentru a se ajunge la acel nivel de mecanizare şi modernizare în pepinierele silvice iar compania Alser Forest depune eforturi susţinute pentru promovarea acestor soluţii moderne în sectorul forestier romanesc”, mai transmite compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO