Burse - Fonduri mutuale

Alro şi Hidroelectrica tranşează litigiul de 150 mil. lei în februarie

Alro şi Hidroelectrica tranşează litigiul de 150 mil....

Autor: Radu Bostan

10.12.2015, 00:04 538

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol ALR) şi Hidroelectrica se vor reîntâlni în tribunal în luna februarie 2016 pe tema despăgubirilor de 150 milioane de lei pre­tinse de producătorul de energie, după ce propunerea Alro de a stinge procesul pe cale amiabilă a eşuat.

Hidroelectrica susţine că suma disputată în instanţă re­prezintă beneficii nerealizate din vânzarea energiei la preţuri in­ferioare pieţei în anii dinaintea intrării în insolvenţă, în timp ce Alro consideră nefondate pretenţiile produ­că­torului de ener­gie.

Producătorul de aluminiu este cel mai mare consumator de energie din ţară şi a fost mulţi ani clientul direct al Hidro­electrica, absorbind peste 20% din producţia companiei până în 2012.

WikiZF: Profilul companiei Alro Slatina

Această relaţie a fost însă unul dintre motivele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, în condiţiile în care livrările s-au făcut la preţuri sub piaţă sau chiar sub costurile de producţie, potrivit raportului administratorului judiciar privind cauzele situaţiei producătorului de energie.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Conducerea Alro a propus stingerea litigiului pe cale amiabilă, însă Hidroelectrica a fost somată de Curtea de Conturi să meargă până la capăt cu procesul în încercarea de a recupera presupusul prejudiciu, potrivit declaraţiilor anterioare ale administratorului judiciar.

„Instanţa (...) a acordat un nou termen de judecată la data de 3 februarie 2016“, au anunţat reprezentanţii Alro într-un comunicat către bursă.

Pentru compania de stat, miza este recuperarea unui presupus prejudiciu provocat în perioada aşa-numiţilor „băieţi deştepţi“, în timp ce pentru Alro, plata despăgubirilor i-ar eroda profitul într-o perioadă în care încearcă să revină pe rezultat pozitiv. Acţiunile Alro au crescut cu 18% de la începutul anului pe fondul rezultatelor operaţionale îmbunătăţite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO