Burse - Fonduri mutuale

Alro si Azomures, vedete pentru o saptamana

14.05.2001, 00:00 10



Bursa de Valori a incheiat o saptamana de usoara crestere a preturilor, dar in care valoarea tranzactiilor a fost scazuta. Acest aspect ar putea sa se mentina si in acesta saptamana, fiind asteptate putine evenimente care sa poata urca tranzactiile.

Brokerii vor urmarii cu atentie in sedintele urmatoare actiunile Alro si Azomures, pentru a vedea daca evolutia ascendenta a cotatiilor se va mentine.

Indicele general al BVB, BET-C, a urcat saptamana trecuta cu 1,9%, vineri ajungand 466,3 puncte, cel mai ridicat nivel al saptamanii.

Actiunile Azomures au inregistrat prima scadere dupa cateva sedinte de crestere hotarata. Cotatia de inchidere a fost stabiluita la 900 lei/actiune, in scadere cu 4,3% fata de sedinta precedenta, dar de la inceputul lunii actiunile producatorului de ingrasaminte au urcat cu 32%.

Valoarea tranzactiilor vineri a fost mai redusa fata de zilele anterioare aratand faptul ca jucatorii nu vor inca se-si vanda actiunile si asteasta in continuare cresteri ale preturilor.

Societatea a anuntat insa o majorare a capitalului social, in urma careia actionari vor putea subscrie titluri la pretul de 1.000 de lei/actiune.

Actiunile Antibiotice Iasi au intrat din nou in agitatie, dar operatorii au fost de acesta data mai precauti. Ei nu au uitat ca acum o luna conducerea societatii a promis o majorare a capitalului social cu distribuire de actiuni gratuite, care a fost in final respinsa de FPS, actionarul majoritar.

"Actiunile Antibiotice se agita din nou, dar eu nu mai cred nimic. Cu actiunile societatuilor de stat trebuie sa fi foarte atent pentru ca poti sa te pacalesti", a declarat pentru Ziarul Financiar Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Actiunile Antibiotice au incheiat vineri cu o crestere de 0,5%, la nivelul de 1.920 lei/actiune, dupa o saptamana in care pretul a crescuit cu 13%, de la 1.700 lei/actiune.

Titlurile Terapia au continuat sa evelueze pe trend ascendent, de acesta data variatia pozitiva fiind ceva mai mare.

Ultima tranzactie a saptamanii trecute cu titlurile Terapia s-a realizat la 1.780 lei/actiune, in crestere cu 3,5% fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 162 milioane de lei.

O evolutie foarte buna, care a influentat indicii bursieri, a fost inregistrata de actiunile societatii Alro Slatina. Pe ansamblul saptamanii, aceaste actiuni au crescut cu aproape 7%, ultima tranzactie din sedinta de vineri fiind incheiata la un pret de 23.000 lei/actiune, cu 9% mai mult decat joi. Lichiditatea a fost in crestere, pretul oferit fiind acceptat de detinatorii de actiuni.

Societatile de Investitii Financiare au inregistrat, in schimb, o scadere la nivelul general al pretului, resimtind deprecierea accentuata din sedinta de joi a titlurilor emise de SIF Transilvania, cand acestea au pierdut 7,5%. Pe ansamblul saptamanii, aceasta societate a pierdut 4,54%, pretul de inchidere de vineri fiind de 630 lei.

In aceasta perioada, pe un trend negativ s-au incadrat si titlurile emise de SIF Muntenia si SIF Oltenia. SIF Muntenia a coborat cu 1,72%, la 457 lei/actiune, iar SIF Oltenia cu 1,06%, la 464 lei/actiune.



Indicele RASDAQ a scazut in ultima sedinta a saptamanii trecute cu 0,17%, pana la 741,02 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor realizate in aceasta sedinta a atins sapte miliarde de lei, din care 1,6 miliarde de lei au fost realizate in cadrul a doua tranzactii speciale.

Actiunile Petrom Aviation au incheiat saptamana in usoara crestere la nivelul pretului, cu 3,21%, valoarea maxima atinsa de aceste titluri in sedinta de vineri fiind de 2.250 lei/actiune.

Actiunile Petrom Aviation au inregistrat o crestere cu 13,3% pe parcursul saptamanii trecute si brokerii continua sa fie optimisti fata de aceste titluri. In sedinta de vineri s-au incheiat nu mai putin de 30 de tranzactii cu un volum cumulat de 318.194 actiuni, la o valoare totala de 640 milioane lei.

Titlurile Brau Union Romania au scazut vineri cu peste 41%, cotatia producatorului de bere revenind la nivelul de 17.500 de lei. Scaderea vine dupa ce pretul mediu al titlurilor Brau Union a urcat accentuat, in urma unei tranzactii speciale, care a produs o variatie pozitiva a pretului cam de aceeasi amplitudine.

Titlurile Hermes Bistrita au facut obiectul unei tranzactii pe un pachet de 14.800 actiuni, reprezentand 4,7% din capitalul societatii, la un pret de aproape patru ori mai mare decat pretul din piata.

In luna februarie a fost raportat un nou actionar semnificativ, persoana fizica, la Hermes Bistrita, acesta marindu-si participatia in societate in urma cu cateva zile.

Pentru societatea Turism Lacu Rosu a fost incheiata si in aceasta sedinta o tranzactie speciala, cu un pachet de 7.820 actiuni, reprezentand 3,4% din portofoliul societatii. In luna aprilie actionarii au decis reducerea capitalului social cu 17,2%.

Surse din piata spun ca actionarul principal, societatea Barmitex, care detine 52,4% din capital, este cel mai interesat de achizitionarea acestor actiuni, dar este posibil ca si alt investitor sa incerce obtinerea unui pachet mai mare.

Saptamana trecuta au fost transferate peste cinci milioane de actiuni, in valoare cumulata de 26,29 miliarde de lei.

Ofertele publice si tranzactiile speciale au continuat sa sustina valoarea tranzactiilor pe RASDAQ, dar si pentru aceste categorii de transferuri se remarca o usoara scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO