Burse - Fonduri mutuale

Alro se plânge că trebuie să închidă producţia din cauza preţului energiei, iar compania este controlată de miliardarul rus Vitali Matchitski. De ce nu aduce energie din Rusia, ţară care beneficiază de toate creşterile preţurilor?

Alro se plânge că trebuie să închidă producţia din...

Autor: Tibi Oprea

11.01.2022, 07:38 3149

♦ Acţiunile ALR au un avans de 21,1% de la începutul anului 2022 ♦ Luni, creştere de 6,9% la Bursă.

Pe fondul unor scumpiri accentuate a preţurilor la energie, Alro Slatina s-a văzut nevoită să înceapă procesul de închidere a 60% din producţia de aluminiu şi să trimită angajaţii în şomaj tehnic.

Controlată majoritar de ruşii de la Vimetco (54,2%), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa şi cel mai mare consumator de energie din România depinde de ajutoare de la statul român pentru a putea susţine acti­vitatea operaţională, cel puţin la o capacitate redusă. Spre deosebire de alte capacităţi industriale, Alro este controlată de ruşi, iar ei sunt singurii beneficiari ai crizei de energie şi consideraţi promotorii trendului de creştere a cotaţiilor. Şi Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că gigantul rus Gazprom a închis intenţionat livrările spre Europa şi a pus astfel presiune pe economii.

„Toţi ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă făcută de Federaţia Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi esti­măm că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei, preţurile gazelor naturale vor scădea“, a afirmat Virgil Po­pescu. Aşadar, de ce nu im­portă Alro energie ieftină din Rusia? „Nu se poate fizic, nu există posibilitate tehnică pentru aşa ceva. Noi facem parte din siste­mul european de transport al ener­giei, care are o anumită frecvenţă. Şi Ucraina are o frec­venţă diferită“, spune Marian Năs­tase, preşedintele Alro, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO