Burse - Fonduri mutuale

Alro a pierdut la vanzari pe piata din Statele Unite

27.08.2009, 18:30 30

Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, proprietarul Alro Slatina (ALR), a inregistrat in primul semestru din 2009 un profit net de 15 mil. dolari, in scadere cu 88% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand castigul se cifra la 126,9 mil. dolari.

Cea mai mare parte a profitului consemnat de Vimetco provine din Romania, de la Alro Slatina, care a inregistrat in acelasi interval un castig net de 11,1 mil. dolari (35,3 mil. lei), desi compania romaneasca contribuie cu doar 42% la veniturile grupului.

Vanzarile Vimetco au cazut in primele sase luni cu 33%, la 693 mil. dolari, in timp ce afacerile Alro Slatina s-au redus cu 36% in dolari, la 270,1 mil. dolari (718,7 mil. lei). Alro a exportat 93% din productia din primul semestru al anului, scaderea vanzarilor fiind cauzata de cererea redusa de pe piata din SUA.

"Vanzarile mai mici ale Alro a fost cauzate de deteriorarea unor piete-cheie cum ar fi cea de masini si echipamente, transport si constructii, cu precadere in Statele Unite. Vanzarile in celelalte piete europene nu au putut sa compenseze aceasta scadere", se arata in raportul Vimetco.

Stocurile Alro Slatina s-au redus pe parcursul primelor sase luni cu 27.000 de tone, la 8.000 de tone de aluminiu. Diferenta reprezinta circa 25% din vanzarile fizice de aluminiu primar realizate de Alro in prima jumatate a anului.

Rusii de la Vimetco au pus in functiune in luna iunie la unitatile de productie din China o centrala electrica cu o capacitate de 300 MW.

"Ultimele date de pe piata sugereaza ca industria a trecut de ce e mai rau si am putea asista la o imbunatatire graduala in a doua parte a anului 2009 si pe parcursul lui 2010. Ramanem optimisti dar prudenti", spun reprezentantii Vimetco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO