Burse - Fonduri mutuale

Alro a mai recuperat din scaderea de profit

15.08.2008, 18:17 12

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat in trimestrul al doilea din acest an un profit net de 100,9 mil. lei (27,5 mil. euro), in crestere cu 27,1% fata de cel obtinut in perioada similara din 2007.
Cifra de afaceri a companiei s-a redus usor in aceeasi perioada, cu 2,1%, pana la 497,3 mil. lei (135,5 mil. euro). Avansul profitului din perioada aprilie-iunie nu a reusit sa acopere in intregime rezultatele mai slabe din primele trei luni, astfel ca per total, pe primele sase luni profitul companiei s-a redus cu 8,2%, ajungand la 218,9 mil. lei (60 mil. euro).
Afacerile din primul semestru s-au cifrat la 999,5 mil. lei (273,7 mil. euro), mai mici cu 9,3% decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, care s-au ridicat la 1,1 mld. lei (333,2 mil. euro).
Afacerile in scadere au fost cauzate de cererea mai mica pentru aluminiu de pe piata internationala, precum si de faptul ca Alro a avut oprita productia o perioada, pentru lucrari de modernizare.
"In consecinta, compania si-a redus temporar productia de rulouri si foi de tabla, ceea ce a influentat veniturile din vanzari. Alro a implementat proiecte de imbunatatire a serviciilor si a calitatii produselor pentru a satisface mai bine cerintele clientilor, iar rezultatele acestor proiecte urmeaza sa isi produca efectele incepand cu a doua jumatate a anului", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro.
Rezultatele au fost influentate negativ si de aprecierea leului fata de dolar, in conditiile in care o mare parte din vanzarile companiei sunt incheiate in aceasta moneda.
Nastase a adaugat ca rezultatele financiare ale companiei s-au incadrat totusi in limitele bugetate pentru 2008, ca urmare a evolutiei favorabile a pretului aluminiului, precum si a cresterii moderate a costurilor cu materiile prime.
Fluctuatiie de pret la aluminiu au avut o influenta nesemnificativa asupra rezultatelor din primul semestru, cotatia medie a aluminiului urcand cu doar 1,9% fata de primele sase luni din 2007, pana la 2835 dolari pe tona.
Trebuie avut in vedere insa ca in trimestrul al doilea cotatia aluminiului a urcat fata de trimestrul precedent, fapt ce a ajutat profitabilitatea companiei.
Alro mizeaza in acest an pe un profit net de 150,53 milioane dolari, in scadere cu 16% fata de castigul de 178,92 milioane dolari din 2007, la afaceri mai mari cu 2,7%, de 861 milioane dolari.
Ieri, dupa publicarea rezultatelor, actiunile Alro Slatina pierdeau 2,6% si erau tranzactionate la un pret de 5,55 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 1,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO