Burse - Fonduri mutuale

Alro a făcut profit mai mic cu 56% în trimestrul trei

Alro a făcut profit mai mic cu 56% în trimestrul trei

Autor: Adrian Cojocar

16.11.2011, 00:05 250

Producătorul de aluminiu Alro Sla­ti­na (ALR), parte a grupului Vimetco controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, a rapor­tat în perioada iulie - septembrie din acest an un profit net de 45 mil. lei (10,6 mil. euro), în scădere de peste două ori faţă de intervalul similar din 2010.

Compania a fost afectată în trimestrul trei de pierderi financiare de peste 50 mil. lei (circa 11,5 mil. euro) provenite cel mai probabil în urma reevaluării datoriilor în valută la un curs al leului depreciat faţă de cel din urmă cu trei luni. La 30 septembrie, valoarea trasă din îm­pru­mutul de 180 mil. dolari acordat pro­du­că­torului de aluminiu de către BERD era de 170 mil. dolari, potrivit raportului Alro. Dolarul a cres­cut cu 11% faţă de leu în trimestrul al trei­lea. Majoritatea companiilor cu datorii mari în va­lută care şi-au publicat rezultatele în tri­mestrul trei au fost afectate puternic de de­pre­cierea leului pe parcursul acestei perioade.

Pe de altă parte, profitul din activitatea de bază al Alro a continuat să urce în trimestrul trei cu 18,6%, la 104,7 mil. lei (41,7 mil. euro), după ce afacerile s-au majorat cu 22,8%, la 566,3 mil. lei (133 mil. euro).

După primele nouă luni ale anului, produ­că­torul de aluminiu şi-a majorat profitul cu 69,2%, la 222,4 mil. lei (52,9 mil. euro) şi aface­ri­le au crescut cu 27,3%, la 1,7 mld. lei (405 mil. euro).

"Rezultatele financiare pentru primele no­uă luni sunt dovada strategiei noastre du­ra­bile, dar în acelaşi timp reflectă şi condiţiile de piaţă înregistrate în cea mai mare parte a aces­tei perioade. Creşterea veniturilor a reflectat o creştere totală a producţiei, în principal pen­tru produsele cu valoare adăugată mare, pre­cum şi de un preţ bun al aluminiului. Cu toate acestea, în momentul de faţă cotaţia alumiului LME începe să scadă. Monitorizăm cu atenţie evo­luţia pieţei, pentru a putea împlementa ce­le mai potrivite soluţii şi în perioada urmă­toa­re", spune Marian Năstase, vice­pre­şe­din­tele con­siliului de administraţie al Alro Slatina.

Cotaţia aluminiului a avut o tendinţă as­cen­dentă până în luna mai a anului trecut, când s-a apropiat de pragul de 2.800 de do­lari/tonă, însă de la acea dată cotaţia de pe bursa din Londra a aluminiului a intrat pe o ten­dinţă descedentă, coborând în prezent la cir­ca 2.110 de dolari/tonă, sub nivelul de la în­ceputul anului curent.

În primele nouă luni din acest an Alro a realizat investiţii de aproape 80 mil. lei (circa 18 mil. euro), nivel semnificativ mai mare faţă de cel de anul trecut.

Luna trecută, conducerea companiei a decis să închidă una dintre cele şase hale de pro­duc­ţie a aluminiului primar după ce Hi­droelectrica a redus livrările de energie către Alro cu 60%, invocând forţa majoră, pe fon­dul secetei din acest an, care a fost cea mai pu­ternică din ultimul deceniu. Fără energia ief­tină primită de la Hidroelectrica, marjele de pro­fit ale producătorului de aluminiu sunt sub pre­siune, astfel că ultimul trimestru ar putea fi mai slab.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO