Burse - Fonduri mutuale

Alro a dat inapoi la profit in al doilea trimestru

Alro a dat inapoi la profit in al doilea trimestru

Alro este detinuta de un om de afaceri din Rusia

16.08.2007, 19:32 13

Pe ansamblul semestrului lucrurile stau mai optimist. Dupa un prim trimestru in care compania a raportat un profit record de 47 mil. euro (160 mil. lei), urmatoarele trei luni au venit sa tempereze ritmul de crestere. Totusi, fata de primele sase luni ale anului trecut profitul a avansat la semestru cu 21% pana la 72,3 mil. euro (238 mil. lei), in timp ce cifra de afaceri a avansat si ea (in euro) cu 4% pana la 0,33 mil. euro (1,1 mld. lei).
"Rezultatele financiare inregistrate de Alro in primul semestru al acestui an au fost determinate de strategia de dezvoltare a companiei axata pe extinderea capacitatii de productie, cu accent pe livrarile de bunuri cu valoare adaugata mare, pentru care cererea este in continua crestere", spune Christian Wuest, presedinte Alro, intr-un raport cu privire la rezultatele financiare raportate de companie.
De altfel, cresterea puternica din primul trimestru a fost pusa atunci pe seama faptului ca Alro a incetat sa mai vanda aluminiu brut si a inceput sa comercializeze produse cu un grad din ce in ce mai ridicat de prelucrare. Acestea au dus la cresterea primelor de vanzare (diferenta dintre pretul de vanzare si costul de productie) si implicit a marjelor de profit ale companiei.
In toata aceasta perioada producatorul de aluminiu a beneficiat de cresterile pretului la tona de aluminiu pe piata internationala. Daca la mijlocul anului trecut cotatia medie a tonei de aluminiu a fost de 2.500-2.600 de dolari/tona, dupa primele sase luni ale acestui an cotatia a ajuns la 2.800 de dolari/tona, o crestere de pana la 12%.
"Am beneficiat de o cerere constanta de aluminiu, iar in prima jumatate a acestui an piata internationala si-a continuat evolutia pozitiva. Pretul aluminiului la London Metals Exchange a avut o medie 2.800 de dolari pe tona in primul semestru al lui 2007, comparativ cu media de 2.500-2.600 de $ pe tona, inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut", mai spune Wuest.
Mai exact, diferenta castigata la tona de aluminiu de companie in urma majorarii pretului la aluminiu a fost de aproape 250 de $/tona.
Alro si-a marit productia de aluminiu cu peste 9.000 de tone in primul semestru, insa a scazut cantitatea de produse procesate cu circa 10.000 de tone. Combinatul siderurgic de la Slatina are o capacitate de productie de circa 260.000 de tone de aluminiu si consuma peste 7% din energia folosita in Romania.
Investitiile realizate de combinat in tehnologie si protectia mediului au fost pe primele sase luni ale acestui an de 25 de milioane de dolari, iar din 2002 acestea se ridica la 150 milioane de dolari.
Producatorul a raportat in 2006 un profit de 107 mil. euro (380 mil. lei) si afaceri de 622 mil. euro (2,19 mld. lei). La inceputul acestui an compania avea prognoze retinute, previzionand o scadere a afacerilor pentru 2007 cu 5%, in timp ce tinta de profit urma sa se pastreze aproape de rezultatul net din 2006. Actionarul majoritar al Alro este Vimetco, fosta Marco Industries, care detine circa 90% din companie. Vimetco s-a listat recent la Bursa de la Londra, iar ieri cotatia actiunii a pierdut 2,81%.
Alro a inceput un proces de integrare pe verticala prin care intentioneaza sa isi reduca costurile de productie. Compania a achizitionat deja combinatul de alumina Alum Tulcea si compania cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu Alprom Slatina. Alumina este materia prima folosita in productia de aluminiu. Ieri actiunile Alro au pierdut aproape 1% pe Bursa de la Bucuresti, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 10,5 lei/actiune. La acest nivel, valoarea companiei pe Bursa este de circa 2,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO