Burse - Fonduri mutuale

Alpha Bank România deschide piaţa obligaţiunilor ipotecare cu o emisiune de 200 milioane euro

Finanţe personale

Alpha Bank România deschide piaţa obligaţiunilor...

Autor: Tibi Oprea

27.06.2019, 00:07 394

Banca românească cu capital grecesc Alpha Bank, plasată în top 10 al celor mai mari bănci locale după active, a listat miercuri la Bucuresti prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 mil. euro, formată din 2.000 de ti­tluri cu o valoare de 100.000 de euro fiecare, cu o dobândă va­riabilă de EURIBOR la şase luni plus 1,5% pe an, plă­ti­bilă semestrial.

Obligaţiunile emise pe o perioadă de cinci ani, parte dintr-un program anunţat de 1 mld. euro, sunt garantate cu credite ipotecare şi au primit ratingul Baa2 din partea Moody’s, cu o treaptă deasupra ratingului de ţară.

„Astăzi deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local, aducând la Bursa de Valori din Bucureşti prima emisiune de obligaţiuni ipotecare. Este un moment important, România intrând astfel pe harta ţărilor care au o  piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare, instru­men­te moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea in­stituţiilor financiare şi a pieţei de capital“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România, în cadrul ceremoniei de deschidere a primei şedinte de tranzacţionare.

Titlurile ipotecare emise de banca elenă reprezintă o premieră pentru sectorul financiar-bancar românesc, după ce Alpha Bank a fost prima bancă din România care a lansat un credit imobiliar, punând astfel bazele pieţei ipotecare locale acum circa 18 ani.

Tranzacţia a fost intermediată de banca de investiţii Barclays Bank PLC în calitate de lead manager şi Alpha Finance Romania în calitate de co-manager. La această primă emisiune au participat investitori instituţionali locali, dar şi internaţionali, precum International Finance Corporation (IFC – divizia de investiţii a Băncii Mondiale) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care au cumpărat aproape jumătate din titluri. BERD a investit 40 mil. euro, în timp ce IFC a investit 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO