Burse - Fonduri mutuale

Alin Brendea: Va mai trece un timp pana vom vedea curaj la cumparare

07.03.2008, 17:33 20

Bursa a continuat sa inregistreze cresteri usoare pe rulaje din ce in ce mai scazute. Brokerii spun ca scaderile puternice din ultima perioada, cat si absenta investitorilor straini de pe piata ii determina pe investorii autohtoni sa manifeste prudenta la cumparare.
"Cuvantul de ordine pe Bursa este tatonare. Cumparatori este normal sa existe dupa aceasta perioada lunga de scaderi, insa acestia se manifesta cu prudenta dat fiind ce s-a intamplat in ultima perioada", spune Alin Brendea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Prime Transaction. El a precizat ca asa cum o arata istoria, in aceste conditii investitorii au nevoie de o perioada mai lunga pentru a recapata incredere, chiar daca datele la nivelul economiei si rezultatele inregistrate de companii i-ar indemna sa intre pe piata.
"Cred ca vor mai trece cateva saptamani pana vom vedea un trend mai clar pe piata. O experienta asematatoare am avut si in 2005 pe Bursa, cand, dupa cateva luni de scaderi continue, piata a avut nevoie de o luna sau doua sa revina pe crestere", a precizat Brendea.
Principalele piete europene inregistrau ieri scaderi usoare, in contrast cu evolutia de la Bursa, dupa ce analistii au estimat pierderi mai mari din subprime pentru companiile financiare.
Indicele francez CAC 40 se afla spre sfarsitul sedintei de ieri in coborare cu 1,1%, cel englez pierdea 0,7%, iar indicele german era pe minus cu 0,5%.
SIF-urile au adaugat ieri in medie 1%, iar indicele BET s-a apreciat cu 0,9%.
In topul tranzactiilor s-au aflat titlurile SIF Oltenia, in urcare cu 0,6% pe un rulaj de numai 2,3 mil. lei (circa 0,63 mil. euro).
Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 2%, in timp ce titlurile BRD s-au apreciat cu 1,5%.
Actiunile Petrom au plusat cu 0,8%, iar cele ale Rompetrol Rafinare au inregistrat o crestere nesemnificativa.
Titlurile Impact Bucuresti au pierdut ieri 1,1%, fiind printre putinele actiuni care au inchis ieri pe minus.
"Pentru perioada imediat urmatoare ma astept la o stabilizare si o calmare a pietei, poate cresteri, insa mai mici. Evolutia pietelor straine cred ca va reprezenta in continuare factorul determinant in miscarile Bursei pe termen scurt", este de parere Alin Brendea.

Actiunile societatii de investitii financiare Banat Crisana (SIF1) au castigat ieri 1,4%, pe fondul unor tranzactii de aproximativ 1,5 milioane de lei (406.000 euro). Cresterea inregistrata de SIF Banat-Crisana a venit pe fondul tendintei generale de la Bursa, celelalte SIF-uri inchizand de asemenea pe plus. Actiunile SIF Banat-Crisana au fost ultima data tranzactionate la un pret de 2,85 lei/actiune, cu 19% sub cel de la inceputul acestui an. Societatea de investitii financiare a anuntat ca anul acesta va incerca sa-si capitalizeze profiturile din anii anteriori prin oferirea de actiuni gratuite in loc de dividende, in urma acestei operatiuni capitalul social al SIF Banat-Crisana urmand sa se dubleze.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au plusat ieri cu 2%, continuand astfel avansul din ultimele sedinte. Tranzactiile de ieri au atins nivelul de 1,9 milioane de lei (514.000 euro), pretul mediu de achizitie al unei actiuni TLV fiind de 0,76 lei/actiune, nivel la care au si inchis sedinta de ieri. Titlurile Bancii Transilvania s-au aflat ieri in topul rulajelor, imediat dupa cele ale SIF Oltenia. Anul trecut Banca Transilvania a vandut grupului francez Groupama compania de asigurari BT pentru suma de peste 100 de milioane de euro, fapt pentru care compania ar putea distribui anul acesta un dividend net superior celui din 2007. De la finele anului trecut, actiunile Bancii Transilvania au pierdut 15%.

Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) au inregistrat ieri un avans de 3,4%, dupa o perioada in care aceste titluri s-au mentinut in jurul aceluiasi nivel. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Prodplast s-a cifrat ieri la 772.000 de lei (209.000 de euro). Printre cumparatorii acestor titluri din ultima perioada s-au numarat fondul strain de investitii RC2 si SIF Oltenia, aceasta din urma majorandu-si participatia in companie la peste 10,7%. Fondul de investitii cipriot RC2 detine o participatie de 5,09% din companie. Actiunile Prodplast au incheiat sedinta de ieri la un pret de 3,61 lei/actiune, cu 20% sub cel de la sfarsitul anului precedent.

Titlurile Turbomecanica (TBM) s-au apreciat cu 2%, pe un rulaj destul de redus, de 102.000 de lei (aproximativ 26.000 de euro). Cu toate acestea, cotatia se mentine in continuare aproape de minimele ultimilor doi ani. Grupul israelian Avion Systems, cu operatiuni in industria aeronautica, se afla in negocieri pentru preluarea producatorului de componente pentru industria aeronautica, reprezentantii Avion Systems precizand ca pentru moment nu s-a ajuns inca la un acord. O actiune Turbomecanica a fost tranzactionata la inchiderea sedintei de ieri la un pret de 0,52 lei. Aceste titluri au pierdut 20% de la inceputul acestui an, dupa ce si anul trecut au adus un randament negativ de 12%.

Actiunile Automobile Craiova (AUCS), compania care controleaza producatorul autohton de automobile recent achizitionat de catre Ford, au sarit ieri cu 11%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, care le-au propulsat in topul tranzactiilor de pe piata RASDAQ. Valoarea transferurilor cu aceste titluri a atins nivelul de aproximativ 790.000 de lei (214.000 de euro). Pentru o participatie de 73% in cadrul companiei de la Craiova, producatorul american de automobile s-a angajat sa plateasca aproximativ 84 mil. euro, fata de suma initiala de 57 mil., dupa ce CE a apreciat ca fiind ilegal ajutorul de stat de 27 mil. euro venit din partea autoritatilor romane, Ford fiind obligata sa inapoieze suma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO