Burse - Fonduri mutuale

Alin Brendea: Piata incearca sa iasa din trendul de la inceputul anului

03.04.2008, 17:53 22

Bursa inchide a doua zi consecutiv pe "verde", principalii indici din piata inchizand ieri cu cresteri usoare, dupa ce pe parcursul sedintei au inregistrat avansuri de peste 2%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 1,2%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut cu circa 1,5%. Societatile de investitii financiare au cunoscut o apreciere mai usoara ieri fata de ziua precedenta, indicele de ansamblu al acestora crescand cu 0,6%.
"Nu putem gasi explicatii evidente pentru perioada prin care a trecut Bursa in ultima luna. Avem de-a face cu o perioada de contradictie intre cursuri, care dupa datele fundamentale ar trebui sa fie mai sus. Piata incearca sa iasa din trendul conturat in prima parte a acestui an, rezultatele de pe pietele externe ne ajuta si ele", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Piata a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8 milioane de euro (30 milioane de lei), in crestere fata de prima sedinta a lunii, in vreme ce pe piata electronica RASDAQ s-a atins un rulaj de circa 2 mil. euro (7,3 mil. lei). Grupul SIF-urilor a continuat sa se afle intre preferintele investitorilor, tranzactiile cu titlurile acestora ridicandu-se ieri la 2,9 mil. euro (10,8 mil. lei), reprezentand peste o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata. Cel mai mare rulaj de pe Bursa a fost atins ieri de titlurile BRD SocGen (BRD), in valoare de 1,8 mil. euro (6,9 mil. lei).
"Luna martie a fost dezamagitoare. Rezultatele au venit destul de bune, insa am putut resimti lipsa de incredere, specifica pentru o piata mica, fara rulaje foarte mari. Piata nu a avut forta sa se coreleze luna trecuta cu rezultatele, investitorii straini fiind absenti, iar cei autohtoni asteptand", spune Brendea.
El este de parere ca ar putea sa se contureze un trend, insa este prea devreme pentru a se pronunta. "Ultima sedinta pare sa formeze un usor avant la cumparare si sunt sanse ca pe termen scurt sa vedem o consolidare a acestui trend, desi nu cred ca vom asista la lucruri spectaculoase", spune Brendea.
Pietele internationale au sustinut evolutia buna a Bursei de la Bucuresti, principalii indici externi inregistand si ei aprecieri spre sfarsitul sedintei de ieri.
"Daca am inceput un an atipic atunci este foarte posibil ca acesta sa continue la fel. Pare putin probabil sa avem parte de o vara linistita", spune Brendea.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut ieri cu circa 1,6%, pe fondul unui rulaj de 0,4 milioane de euro (1,6 milioane de lei). SIF-ul a vandut de curand pachetul de 44% din actiunile societatii Unirea Universal Alba Iulia (UNUN), aflata in proces de delistare de pe piata RASDAQ, pentru suma de 656.000 de euro (2,44 mil. lei). Pretul de transfer al pachetului a fost de 2 lei/actiune, aceste titluri fiind foarte putin tranzactionate in ultimii ani. Tranzactia evalueaza compania la circa 5,5 mil. lei (1,5 mil. euro). Unirea Universal este controlata de Petre Gavril Leontin, care detine 50% din actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile SIF-ului s-a perfectat ieri la pretul de 2,57 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) s-au apreciat ieri cu 1,9%, pe fondul unei lichiditati de 0,34 milioane de euro (1,3 milioane de lei). Petrom a semnat contractul pentru construirea centralei electrice de pe platforma rafinariei Petrobrazi cu consortiul format din General Electric (SUA) si Metka (Grecia), valoarea contractului fiind de peste 400 mil. euro. Conform contractului, consortiul va construi si va livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice cu o capacitate instalata de 860 MW care va functiona pe baza de gaze naturale. Investitia ii va permite Petrom sa asigure la nivelul anului 2012 aproximativ 8%-9% din productia de electricitate a Romaniei.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au crescut ieri cu 3%, valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de medicamente ridicandu-se la circa 150.000 de euro (560.000 milioane de lei). Actiunile Biofarm au fost cele mai tranzactionate dintre titlurile companiilor farmaceutice in acest an. Titlurile companiei au pierdut 50% de la inceputul anului, scaderea fiind accentuata de inregistrarea in ianuarie a actiunilor din majorarea de capital derulata la sfarsitul anului trecut, dar si de pierderile pe care Biofarm le-a inregistrat in aceasta perioada din investitiile financiare realizate la sfarsitul anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat ieri la un pret de 0,34 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut ieri cu 1,3%, pe fondul unui rulaj de circa 0,3 milioane de euro (0,85 milioane de lei). Societatea de brokeraj va investi 7 milioane de euro pentru a intra si pe piata de energie electrica prin dezvoltarea de parcuri eoliene si microhidrocentrale. Rata profitabilitatii pentru acest proiect este luata in calcul pe termen lung, o turbina eoliana avand termen de functionare de pana la 50 de ani. Proiectul pilot, care este evaluat la 7 milioane de euro, va fi amplasat in zona Tihuta, unde Broker va realiza un parc eolian care va cuprinde 5 turbine. Proiectul va fi finantat atat prin fonduri proprii, cat si prin emisiune de obligatiuni.

Titlurile Bere Azuga (BRGY) au sarit ieri cu 9,4%, pe fondul unor tranzactii speciale in valoare de circa 30.000 de euro (110.000 de lei). Conducerea producatorului de bere intentioneaza sa divizeze activitatea societatii, in urma acestei operatiuni urmand sa fie infiintata o noua societate, sub denumirea de Bere Azuga Imobiliare. Decizia va fi dezbatuta de actionari in Adunarea Generala de la finele lunii aprilie. Proiectul de divizare ar urma sa fie efectuat de compania de consultanta Darian Rom Suiss din Cluj-Napoca. Actionarii vor mai discuta si achizitia unor pachete majoritare in alte societati, precum si vanzarea, respectiv schimbul de terenuri cu administratia locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO