Burse - Fonduri mutuale

Alin Brendea: Pe termen scurt Bursa ramane deschisa oricarui scenariu

18.09.2008, 19:55 22

Coborarea BET a fost determinata in principal de scaderile consemnate de titlurile Petrom, BRD si Transelectrica, ponderea cumulata a celor trei companii depasind 50% din componenta indicelui bursier.

Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat pe parcursul sedintei de ieri o scadere de 4,1%, atingand pretul de 0,349 lei/actiune, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au coborat cu 5,6%.

Titlurile Petrom au fost cele mai tranzactionate titluri din piata, fiind vandute peste 12 mil. de actiuni, in valoare de 4,2 mil. lei. Regresul titlurilor companiilor energetice au coborat si cotatia indicelul BET-NG, cu 4,9%, pana la nivelul de 613 puncte. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o scadere de 3,7%.

"Pe termen scurt, piata de la Bucuresti ramane deschisa oricarui tip de scenariu, stirile externe influentand in cea mai mare masura comportamentul investitorilor din piata. Toata lumea tinde spre majorarea lichiditatii, si nimeni, in special investitorii institutionali nu se mai uita la ce preturi si vand", a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.

In continuare societatile de investitii financiare (SIF) inregistreaza printre cele mai mari scaderi de pe Bursa, de data aceasta, scaderile atingand pe parcursul sedintei chiar si niveluri de minus 10%.

Indicele BET-FI, care reda evolutia celor cinci societati de investitii, a consemnat o scadere de 7,6%, atingand nivelul de 24.500 de puncte. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mare scadere din randul societatilor de investitii, de 9,9%, pana la pretul de tranzactionare de 1,27 lei/actiune.

De asemenea titlurile SIF Oltenia s-au numarat printre cele mai tranzactionate titluri din piata, valoarea tranzactiilor depasind 6,8 mil. lei. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au urmat in topul scaderilor, cu 8,5%, pana la pretul de 1,19 lei/actiune.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au scazut cu 7,8%, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au coborat cu 6%.

"Indicele BET nu mai reprezinta un corespondent real al pietei de capital din Romania, si nu este justificat, data fiind situatia economica a tarii. Valorile atinse de acesta reprezinta mai degraba frica investitorilor care se pare ca a atins cote maxime", a adaugat Brendea.

Titlurile BRD au continuat trendul descendent consemnat la inceputul saptamanii, in sedinta de ieri, actiunile bancii inregistrand o scadere de 5,6%, pana la pretul de tranzactionare de 11,9 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat o usoara crestere ieri, inchizand cu 3,4% peste nivelul de referinta de miercuri. Si titlurile bancii austrice Erste Bank (EBS) au inregistrat o usoara crestere, de 1%, pana la nivelul de 131,3 lei/actiune.

Cele mai mari scaderi de pe Bursa, le-au consemnat ieri titlurile Biofarm (BIO), Broker Cluj (BRK) si Dafora Medias (DAFR). Actiunile celor trei companii au scazut cu 11,7%, 13% si respectiv 14,6%.

Pe plan extern, bursele au consemnat usoare cresteri, in urma anuntului de solidaritate ale bancilor centrale americana, europeana si japoneza, care urmeaza sa pompeze pe piata de capital internationala peste 247 de miliarde de dolari. Indicele francez CAC 40 a urcat cu 1,1%, indicele german DAX a consemnat o crestere de aproape 1%, in timp ce indicele economiei britanice a inregistrat o urcare de 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO