Burse - Fonduri mutuale

Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor: Am avut dialoguri cu toate agenţiile de rating, am prezentat măsuri concrete. Suntem într-un dialog şi vom vedea ce se întâmplă şi în privinţa noii evaluări din toamnă

Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor: Am avut...

Autor: Tibi Oprea

05.07.2021, 18:38 343

“Un aspect foarte important a fost ridicarea perspectivei de la negativ la stabil în privinţa S&P. Am avut dialoguri cu toate agenţiile de rating, am prezentat măsurile pe care le-am adoptat, măsuri concrete care au fost luate până la aprobarea bugetului şi apreciate de toate agenţiile de rating. Suntem într-un dialog şi vom vedea ce se întâmplă şi în privininţa noii evaluări din toamnă, dar suntem optimişti că suntem în direcţia cea bună. În acelaşi timp, suntem în faţa unui moment în care majoritatea instituţiilor financiare internaţionale au ajustat în creştere în raport cu România. Am plecat de la un 4,3% care era riscant în februarie. Erau opinii că 4,3% ar fi foarte mult pentru evoluţia pandemiei în ianuarie-februarie, după care atât Banca Mondială, cât şi Fondul Monetar şi Comisia au revenit şi au ajustat în creştere această prognoză. Noi am revenit şi am ajustat la 5%, iar Fondul a ajustat chiar de la 6% la 7%. E o situaţie fără precedent în care instituţii financiare internaţionale ajustează în acelaşi timp creşterea economiei. De obicei era invers. instituţiile financiare internaţionale erau pesimiste. Deci cred că această atitudine prudentă în a ne evalua creşterea şi situaţia este o atitudine care ne duce într-o zonă de echilibru de care România are foarte mare nevoie”, a declarant Alexandru Nazare luni în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti şi Envisia.

Totodată, Ministrul Finanţelor a adăugat faptul că măsurile luate în acest an până la aprobarea bugetului şi ulterior sunt suficiente pentru Comisia Europeană astfel încât să valideze strategia de ajustare prezentată la Bruxelles de revenire la un deficit de 3% până în 2024.

“Cred că am avut nişte efecte importante care au apărut după adoptarea bugetului. Am văzut un buget prudent, robust care a fost elaborat într-o colaborare intensă cu Comisia Europeană. Am reuşit prin discuţii cu cei trei comisari cu atribuţii pe servicii financiare să construim acest dialog încă dinainte de aprobarea bugetului. Ca atare, reacţiile de după au fost foarte bune. S-au transformat în aprobarea programului de convergenţă şi aprobarea în Comisie şi în Consiliu a tuturor documentelor care ţin de strategia fiscal bugetară a României şi de procedura de deficit excesiv. Ca să rezumăm la o singură afirmaţie, dacă ne uităm la faptul că prognoza de creştere pe care o are Comisia şi prognoza noastră de creştere se suprapun. Prognoza noastră de deficit pe 2021 şi prognoza Comisiei se suprapun. Aceste date ne transmit că avem încrederea Comisiei Europene, că măsurile pe care le-am luat în acest an şi până la aprobarea bugetului şi după sunt suficiente pentru Comisie astfel încât să valideze strategia de ajustare pe care am prezentat-o la Bruxelles şi de revenire la un deficit de 3% până în 2024. Evident acesta este un proces de anvergură, dificil, care necesită disciplină bugetară importantă şi un proces continuu. Nu înseamnă că dacă până acum au fost validate lucrurile vor continua. Continuă dacă există un efort continuu şi dacă noi ne respectăm angajamentul”, a afirmat Alexandru Nazare.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Envisia – Boards of Elite au lansat luni, 5 iulie, un parteneriat educaţional dedicat actorilor din piaţa de capital, „Guvernanţa corporativă care creează valoare”.

Programul este menit să stimuleze competitivitatea consiliilor de administraţie, să promoveze bunele practici în afaceri şi să dezvolte competenţele şi abilităţile necesare membrilor consiliilor de administraţie, contribuind astfel la construirea unei culturi solide de guvernanţa corporativă. Iniţiativa educaţională este dedicată tuturor actorilor din piaţa de capital, companiilor listate la bursă, companiilor în curs de listare sau interesate de acest proces, intermediarilor şi autorităţilor.

“Vă mărturisesc că am fost realmente impresionat de povestea acestui program. Dincolo de modul în care arată astăzi, este un program foarte interesant şi îl consider un program foarte bun, dar povestea lui m-a impresionat cel mai mult, pentru că am avut ocazia să o ascult atât din punctul de vedere al Envisia, cât şi din punctul de vedere al lui Andrew Kakabatse, am avut ocazia să aud cum a fost prima întâlnire şi care au fost perspectivele. Cred că este o dovadă şi de curaj şi de inovaţie şi o dovadă de mare angajament al une companii româneşti care să meargă la Londra şi să prezinte unui profesor renumit un program în România exact pe subiectul guvernanţei corporative. Aş remarca deschiderea lui Andrew, care a îmbrăţişat acest program şi nu este prima oară astăzi aici. Ca atare eu cred că numa pornind de la aceste lucruri, ingredientele de funcţionare şi de succes din acest program sunt acolo. Salut programul, îl sprijin şi sper ca o mare parte din participanţi să se numere printre cei care vor face parte din boardurile companiilor de stat şi ale companiilor româneşti în general”, a declarat Alexandru Nazare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO