Burse - Fonduri mutuale

Alenia ar putea implica Aerostar sau Avioane Craiova in Eurofighter

26.11.2008, 19:09 45

Compania aeronautica Alenia Aeronautica, membra a grupului italian Finmeccanica, estimeaza ca va fi necesara suplimentarea cu 300 a numarului de specialisti din cadrul Aerostar Bacau (ARS) sau crearea a 250 noi locuri de munca la Avioane Craiova (AVIO), in cazul in care consortiul din care face parte va fi ales pentru livrarea a 48 de avioane Eurofighter Typhoon catre Ministerul Apararii Nationale (MApN). Valoarea contractului este estimata la 4,5 mld. euro.

Consortiul Eurofighter ofera Romaniei un offset de participare industriala, in valoare de aproximativ 80% din contract, restul urmand a fi asigurat in mod direct de catre firmele afiliate companiei italiene.
Primele avioane Eurofighter ar putea fi livrate in 2010, an in care reprezentantii Alenia estimeaza ca statul roman s-ar putea decide in vederea castigatorului licitatiei.
Italienii au semnat deja un acord cu Aerostar Bacau privind o posibila colaborare viitoare in cazul in care Romania alege avioanele Eurofighter si totodata se afla in competitie pentru privatizarea Avioane Craiova.
"Aerostar are capabilitati foarte bune si poate fi folosita cel putin pentru mentenanta flotei. Avioane Craiova este mai putin apta in acest moment dar odata cu finalizarea privatizarii credem ca putem sa imbunatatim mult situatia, astfel ca poate reprezenta o alta solutie", spune Pierluigi Parolin, directorul comercial-compensare al companiei Alenia.
Potrivit lui, cele doua companii romanesti din domeniul aeronautic reprezinta posibilele locatii unde Alenia si-ar putea amplasa linia de asamblare pentru echiparea avioanelor Eurofighter cu sisteme de armament si munitie, Aerostar reprezentand in acest moment o solutie mai eficienta si mai putin costisitoare.
"Cu Avioane Craiova avem un plan de afaceri din care programul Eurofighter reprezinta circa 3%. Termenul de privatizare a fost prelungit pentru a avea timpul necesar evaluarii companiei", a precizat Pierluigi Parolin.
Totusi, reprezentantii Alenia spun ca pentru moment intentioneaza sa mentina nivelul actual de activitate al Avioane Craiova, programul Eurofighter putand reprezenta o oportunitate de crestere al acestuia.
Reprezentantii Alenia mai spun ca circa 1.000 de muncitori din alte companii romanesti ar putea fi implicate direct in programul Eurofighter in special pentru asigurarea mentenantei electrice si echipamentelor necesare aeronavelor, fiind estimat ca, indirect, peste 1.000 de alte persoane vor beneficia de acest program.
In cursa pentru modernizarea flotei romanesti cu avioane de lupta se mai afla si suedezii de la Saab, cu modelul Gripen, respectiv americanii de la Lockheed Martin, cu F16 Falcon.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO