Burse - Fonduri mutuale

Albalact: afaceri mai mari, profituri mai mici

Albalact: afaceri mai mari, profituri mai mici

Click pentru imaginea marita

23.04.2008, 18:30 16

Producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de circa 0,84 mil. lei (225.000 de euro), rezultat de sase ori mai mic comparativ cu cel obtinut in aceeasi perioada din 2006, potrivit reprezentantilor societatii.
Afacerile companiei s-au majorat in primele trei luni din 2008 cu 20%, la 46,2 mil. lei (12,4 mil. euro).
"Din punct de vedere operational, la inceputul anului 2008 costurile au continuat sa fie foarte mari, mai ales ca am avut o perioada in care ambele fabrici au functionat, pana cand cea veche a fost inchisa. Abia acum, in aprilie 2008, intreaga fabrica de la Oiejdea este operationala si poate lucra la capacitatea instalata", a declarat Traian Simion, directorul general al Albalact.
Anul trecut, profitul net s-a redus cu 46%, la 3,2 mil. lei (aproape 1 mil. euro), pe fondul cresterii cu 51% a afacerilor companiei, la 154,6 mil. lei (46,3 mil. euro).
Scaderea profitului a fost cauzata anul trecut de pierderile financiare, care s-au cifrat la 5,4 mil. lei (1,6 mil. euro), cea mai mare parte a acestora fiind rezultatul diferentelor nefavorabile cauzate de deprecierea monedei nationale fata de euro, in conditiile reevaluarii datoriilor societatii, care sunt majoritatea in moneda europeana.
La finele lui 2007, Albalact avea angajate credite catre banci in valoare de 9 mil. euro.
Cu toate acestea, castigul din activitatea curenta a companiei s-a majorat anul trecut cu 46%, la 9,2 mil. lei (2,8 mil. euro).
In 2007, compania a reusit sa colecteze cu 62% mai mult lapte decat in anul precedent, respectiv 506.000 de hectolitri.
"Ne gandim la constructia unor ferme noi, dar nu excludem si posibilitatea de a achizitiona ferme deja existente. Nu stim deocamdata la cat se va ridica suma investita, dar vrem sa ajungem la 100.000 de litri colectati zilnic in fermele Albalact. In acest moment, extinderea fermelor proprii reprezinta pentru noi un plan strategic si o mare oportunitate de dezvoltare, in contextul in care la nivelul intregii Uniuni Europene exista in acest moment dificultati in ceea ce priveste procurarea laptelui materie prima conform normelor UE", sustine Raul Ciurtin, presedintele Albalact.
Producatorul de lactate si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3 mil. euro, de trei ori mai ridicat fata de castigul din 2007.
Afacerile Albalact sunt previzionate sa urce in 2008 cu circa 30%, pana la 60 mil. euro.
Indicatorii in crestere au la baza finalizarea pe parcursul anului trecut si la inceputul acestui an a unor obiective investitionale, din care cea mai importanta este punerea in functiune a noii fabrici de la Oiejdea, in care s-au investit peste 11 mil. euro.
Compania intentioneaza ca pana la finele acestui an sa incheie procesul de transfer al actiunilor Albalact de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.
Titlurile producatorului de lactate au inregistrat o corectie puternica in acest an, de la finele anului trecut acestea pierzand 36% din valoare.
Compania este controlata de Petru Ciurtin si Raul Ciurtin, care detin impreuna peste 50% din actiuni. Fondul de investitii strain RC2, care s-a numarat in ultima perioada printre principalii cumparatori ai acestor titluri, a ajuns sa detina un pachet de aproape 12,2% din actiunile Albalact.
La ultimul pret de inchidere, de 0,459 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se ridica la circa 84 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO