Burse - Fonduri mutuale

Air Claim vrea să atragă 570.000 de euro într-un plasament privat de acţiuni intermediat de Goldring, urmat de listare. CEO: Intenţionăm să acordăm atât acţiuni gratuite, cât şi dividende

Air Claim vrea să atragă 570.000 de euro într-un...

Autor: Tibi Oprea

20.05.2021, 14:25 1214

Air Claim, lider pe piaţa din România în domeniul facilitării obţinerii drepturilor pasagerilor aerieni, intenţionează să îşi finanţeze dezvoltarea prin piaţa de capital. Într-o primă rundă de finanţare, compania urmăreşte să atragă 570.000 de euro prin emisiune de noi acţiuni.

Majorarea de capital se va desfăşura prin intermediul unui plasament privat intermediat de Goldring, care se va derula la finalul lunii mai. Imediat după plasament, compania va iniţia procedurile de listare a acţiunilor pe piaţa AeRO.

„Fiind şi investitor pe piaţa de capital, cunosc aşteptările investitorilor. Air Claim intenţionează să îşi remunereze investitorii atât prin acordarea de acţiuni gratuite, cât şi prin acordarea de dividende. În ceea ce priveşte perspectivele, pe fondul revenirii turismului şi implicit a traficului aerian la nivelurile anterioare crizei sanitare, păstrând constant o marjă a profitului net cuprinsă între 40% şi 50%, Air Claim estimează venituri de 34 mil. lei în 2022, 95 mil. lei în 2023, urmate de o creştere constantă şi semnificativă a veniturilor, atât în 2024, cât şi în 2025”, spune Mihail Coteş, CEO-ul Air Claim.

În 2019, Air Claim a obţinut o cifră de afaceri de 3 mil. lei (plus 6.795% faţă de 2018) şi un profit net de 2,6 mil. lei, echivalentul unei marje de profit de 85%.

În 2020, pe fondul crizei sanitare şi a întreruperii zborurilor, Air Claim a obţinut un profit de 1 mil. lei, echivalentul unei marje de profit de 53%.

„În ipoteza în care zborul este anulat sau are o întârziere mai mare de 3 ore, pasagerul beneficiază de anumite drepturi, printre care primirea unei compensaţii cuprinse între 250 şi 600 euro. Este estimat că doar 5% din pasageri îşi cunosc aceste drepturi. Air Claim facilitează obţinerea acestor drepturi fie prin intermedierea cu operatorul aerian, fie prin achitarea imediată a unei părţi din despăgubire în schimbul cesionării dreptului” spune Coteş Mihail.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii companiei, Air Claim este deţinută în proporţie de 50% de Angela Pârlea şi în proporţie de 45% de George Daniel Tunescu, în timp ce Mihai Coteş deţine 4,55% din acţiuni.

Angela Pârlea, antreprenor şi investitor, a fost un early investor al Air Claim şi este acţionar şi administrator al unui brand de fashion cu o vechime de nouă ani şi al unui producător autohton de legume care furnizează pentru Auchan, Metro sau Cora.

George Tunescu este fondatorul Air Claim, iar rolul său este de a gestiona relaţiile cu furnizorii externi (IT, SEO etc.) şi de a identifica noi linii de business, concomitent cu îmbunătăţirea celor curente prin procese de AI.

Mihai Coteş este avocat, antreprenor şi investitor pe piaţa de capital autohtonă, participând în majoritatea plasamentelor private prealabile listărilor pe piaţa AeRO din ultimii ani. Acesta se va dedica implementării principiilor de guvernanţă corporativă, iar în plan operational va coordona linia secundară de business, aceea a cesionării şi recuperării creanţelor pasagerilor.

„Air Claim va putea oferi investitorilor expunere indirectă pe domeniul transportului aerian. Numărul zborurilor este direct corelat cu numărul de solicitări de despăgubire primite de Air Claim. Capitalul atras va fi folosit pentru implementarea unor puncte fixe în terminalele de sosiri ale aeroporturilor din România, pentru un contact direct cu pasagerii zborurilor întârziate sau anulate. O altă direcţie de alocare constă în dezvoltarea unei aplicaţii pentru mobil care va putea identifica automat, prin accesul la e-mail, zborurile eligibile din trecut ale utilizatorului ori notificarea unui zbor eligibil curent”, adaugă Mihai Coteş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO