Burse - Fonduri mutuale

Air Claim, „picaj“ de peste 25% în ultimele două şedinţe de tranzacţionare

Air Claim, „picaj“ de peste 25% în ultimele două...

Autor: Tibi Oprea

27.07.2021, 13:55 975

Acţiunile Air Claim (simbol bursier CLAIM), companie care facilitează obţinerea drepturilor pasagerilor aerieni, au înregistrat o scădere de cumulată de peste 25% în ultimele două şedinţe de tranzacţionare, în contextul în care Mihail Coteş, CEO şi George Gabriel Tunescu, Preşedintele Consilului de Administraţie, au raportat vânzarea unor cote semnificative din participaţiile proprii în primele zile, potrivit datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Ca reacţie la dinamica acţiunilor, managementul companiei a publicat marţi, când acţiunile au scăzut chiar şi cu până la 19%, un angajament de nediluare.

“Conducerea AIR CLAIM (…) se obligă ca, începând cu data prezentului, respectiv 27.07.2021, până la data de 20.02.2022, să nu efectueze tranzacţii de vânzare cu acţiunile deţinute sau care urmează a fi dobândite”, menţionează conducerea, adăugând faptul că îşi păstrează dreptul de a efectua tranzacii de cumpărare.

Air Claim s-a listat la BVB vineri, pe 23 iulie 2021, încheind prima şedinţă la o capitalizare de 54,6 milioane de lei, în contextul în care acţiunile CLAIM au înregistrat un avans de 99,7% faţă de preţul din plasamentul privat, de la 6,21 lei la 12,4 lei pe unitate.

Tranzacţiile din prima şedinţă s-au ridicat la 8 milioane de lei, din care aproximativ 3,6 milioane de lei au fost vânzări ale lui George Daniel Tunescu, acţionar cu 41,3% din Air Claim şi preşedintele consiliului de administraţie, respectiv Mihail Coteş, CEO şi acţionar minoritar, arată calculele ZF.

Potrivit rapoartelor publicate la BVB, Tunescu a vândut în prima şedinţă acţiuni de 1 milion de lei, în timp ce Coteş a cedat acţiuni de 2,6 milioane de lei. În prima zi de tranzacţionare a fost publicat raportarea Preşedintelui CA, în timp ce la finalul celei de-a doua şedinţe, în care preţul acţiunilor a scăzut cu 8,9%, au fost raportate vânzările CEO-ului.

Marţi, 27 iulie, compania a raportat la bursă achiziţii de acţiuni CLAIM ale lui Mihail Coteş efectuate cu o zi în urmă în valoare de 45.155 de lei, după ce anterior, pe 23 iulie, CEO-ul a cumpărat acţiuni de 36.220 de lei. În total, achiziţiile lui Mihail Coteş au fost de 81.370 de lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Marţi, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile Air Claim înregistrau o scădere de 17,7%, pe fondul unor tranzacţii de 1,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în doar două şedinţe acestea au scăzut cu circa 26,6%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Cel mai mare acţionar al Air Claim este Angela Pârlea, care, potrivit prospectului, deţine 45,45% din numărul de acţiuni.

La finele lunii mai Air Claim a vândut 400.000 de acţiuni noi la un preţ de 6,21 lei/acţiune către 142 de investitori, prin intermediul Goldring, reuşind să atragă 2,48 mil. lei.

Valoarea totală a subscrierilor a fost de 33,74 mil. lei, înregistrându-se un grad de suprasubscriere de 1.358,48% sau o subscriere de 13,58 de ori.

Fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea noii linii de business, cesiunea de creanţe, a unei aplicaţii de mobil pentru identificarea în mod automat a zborurilor eligibile pentru compensare, a unei plaftorme de abonamente pentru pasagerii care au un număr foarte mare de călătorii, dar şi pentru promovarea serviciilor companiei.

Plasamentul privat şi operaţiunea de listare au fost intermediate de brokerul Goldring.

În 2019, Air Claim a obţinut o cifră de afaceri de 3 mil. lei (plus 6.795% faţă de 2018) şi un profit net de 2,6 mil. lei, echivalentul unei marje de profit de 85%.

În 2020, pe fondul crizei sanitare şi a întreruperii zborurilor, Air Claim a obţinut un profit de 1 mil. lei, echivalentul unei marje de profit de 53%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO