Burse - Fonduri mutuale

Air Claim intră la tranzacţionare la bursa de la Bucureşti ca o companie cu o capitalizare de 57 mil. lei. “Explozie” de 110% a preţului acţiunii şi tranzacţii de 5,2 mil. lei

De la stânga la dreapta: Cristian Neguş, Director Operaţional Air Claim şi Mihail Coteş, CEO Air Claim​

De la stânga la dreapta: Cristian Neguş, Director Operaţional Air Claim şi Mihail Coteş, CEO Air Claim​

Autor: Liviu Popescu

23.07.2021, 10:53 1323

Cu 110% se apreciază preţul unei acţiuni Air Claim - companie care facilitează obţinerea de despăgubiri pentru pasagerii transportului aerian, în primele 45 de minute de tranzacţionare de vineri de la bursa de la Bucureşti, de la un preţ de 6,21 lei pe acţiune în plasamentul privat de la finele lunii mai la circa 13 lei pe unitate, potrivit datelor agregate de ZF din platformele brokerilor.

La acest preţ, Air Claim intră în ringul de tranzacţionare ca o companie cu o capitalizare de circa 57 de milioane de lei, potrivit calculelor ZF. Preţul de deschidere a fost de 18,3 lei pe acţiune, adică o “explozie” de 194% faţă de cel din plasamentul privat. La 10:45 datele agregate de ZF arată că preţul a fluctuat de la 18,3 lei - cel de deschidere, la 12,7 lei.

Tranzacţiile se ridică la circa 5,2 milioane de lei, fiind de departe cea mai lichidă acţiune, potrivit datelor BVB. Spre comparaţie locul doi este ocupat de Banca Transilvania cu un rulaj de circa 1 mil. lei iar podiumul este completat de SafeTech cu 320.000 de lei.

„Numărul companiilor care vin la bursă creşte deja de la o săptămână la alta, astăzi avem 14 noi companii listate la BVB de la începutul anului. Ne bucurăm să fim soluţia de finanţare pentru tot mai multe companii antreprenoriale româneşti şi să sprijinim economia locală, atât prin emisiuni de acţiuni cât şi prin emisiuni de obligaţiuni. Mai mult, fiecare listare creşte diversitatea sectoarelor economice în care investitorii îşi pot plasa banii, unul dintre elementele esenţiale pentru îmbunătăţirea lichidităţii pieţei şi pentru dispersarea riscului investiţional”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La finele lunii mai Air Claim a vândut 400.000 de acţiuni noi la un preţ de 6,21 lei/acţiune către 142 de investitori, prin intermediul Goldring. Fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea noii linii de business, cesiunea de creanţe, a unei aplicaţii de mobil pentru identificarea în mod automat a zborurilor eligibile pentru compensare, a unei plaftorme de abonamente pentru pasagerii care au un număr foarte mare de călătorii, dar şi pentru promovarea serviciilor companiei.

“Ştiţi sentimentul pe care îl avem atunci când găsim o sumă de bani de care nu ştiam într-un buzunar? Indiferent de sumă, e ceva plăcut, nu? Ei bine, Air Claim vede zilnic acest sentiment la clienţii săi. Foarte puţini pasageri, sub 15% mai exact, cunosc că în temeiul legislaţiei europene se acordă o despăgubire cuprinsă între 250 şi 600 euro fiecărui pasager, dacă zborul a avut o întârziere nejustificată mai mare de 3 ore, respectiv a fost anulat”, a spus Mihail Coteş, director general Air Claim.

Ştiam că piaţa de capital aduce multe avantaje însă am fost surprinşi să vedem câte uşi deschide cu adevărat, adaugă el.

“Ca urmare, am negociat parteneriate prin care ne oferim serviciile către mai multe bănci din România; am discutat cu unele dintre cele mai mari aeroporturi din Europa având ca perspectivă implementarea unor puncte de prezentă fizică a Air Claim în terminalele acestora; am creat o aplicaţie pentru telefon; am încheiat un parteneriat în vederea dezvoltării unei criptomonede; însă cel mai important, am ajuns cu o echipă pe aeroportul Otopeni”.

Reducerea transportului aerian în 2020, ca urmare a contextului pandemic, a generat şi o scădere a cererilor eligibile pentru compensaţie. Deşi numărul total de cereri de intermediere a compensaţiilor nu a scăzut într-un mod semnificativ (12.157 cereri în 2020 faţă de 15.961 cereri în 2019), un procent semnificativ mai mic dintre acestea au fost eligibile, având în vedere că majoritatea vizau anulări de zbor cauzate de contextul pandemic – care, în marea lor majoritate, nu au fost eligibile pentru compensaţie. Astfel, dacă în 2019 au fost aprobate şi plătite de către operatorii aerieni 19,5% din cererile depuse, în 2020 procentul a fost de doar 6,04%, potrivit BVB.

În cei trei ani de activitate, veniturile companiei au fluctuat.

“În 2019, al doilea an de activitate, au înregistrat o creştere semnificativă faţă de 2018: peste 3 milioane de lei în 2019 faţă de 43.839 lei în 2018. În 2020, compania a fost direct afectată de pandemia Covid-19 şi de reducerea drastică a transportului aerian, astfel încât veniturile companiei au fost de 1,86 milioane lei. În ciuda acestui fapt, compania a raportat un profit în 2020 de peste 1 milion de lei (2019: 2,55 milioane lei profit). În prezent, echipa Air Claim este formată din 4 persoane, urmând ca din vara acestui an să crească cu 9 angajaţi odată cu prezenţa fizică a consultanţilor companiei la terminalele Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO