Burse - Fonduri mutuale

AIPC: Relaxarea cvorumului la AGA defavorizează micii acţionari

Ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor şi realizarea aporturilor în natură la capitalul social al societăţilor listate în condiţii mai puţin restrictive decât în prezent, propuneri susţinute de proiectul de modificare a legii pieţei de capital supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor, poate avea consecinţe negative semnificative asupra acţionarilor minoritari ai societăţilor listate, susţine Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

În prezent, ridicarea dreptului de preferinţă şi majorarea capitalului social cu aporturi în natură sunt posibile numai cu o prezenţă (cvorum) a 3/4 dintre acţionari. Prin proiectul de modificare a legii pieţei de capital se doreşte diminuarea acestui prag la 3/4 din numărul acţiunilor. În mod similar, majoritatea cerută pentru aprobarea unei asemenea hotărâri scade de la 75% din drepturile de vot la 2/3 (66%) din drepturile de vot.

AIPC atrage atenţia că forma actuală a articolului 240 din legea pieţei de capital, prin solicitarea prezenţei a 3/4 din numărul acţionarilor şi a unei majorităţi de 75% protejează în mod efectiv drepturile acţionarilor minoritari împotriva posibilelor abuzuri ale acţionarului majoritar. Dimpotrivă, prin raportarea cvorumului nu la acţionari, ci la numărul de acţiuni deţinute (aşa cum se intenţionează prin modificarea propusă) se creează posibilitatea ca acţionarul majoritar (singur sau îm­preună cu alţi acţionari cu care acţionează în mod concertat, în mod vizibil sau nu) să abuzeze de posibilitatea ridicării dreptului de preferinţă sau de cea a realizării unui aport în natură, cu consecinţa gravă a diluării participaţiilor celorlalţi acţionari.

Ministerul Finanţelor a prezentat la începutul lunii noiembrie o variantă actualizată a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Printre membrii asociaţiei se regăsesc investitori mici dar şi fonduri de investiţii. Începând cu anul 2012, AIPC este afiliată la organizaţiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocaţiilor Naţionale ale Acţionarilor din UE) şi EuroFinUse (Eu­ropean Federation of Financial Services Users - Federaţia Europeană a Utilizatorilor de Servicii Financiare).

Etichete: aipc,actionari,cvorum,aga

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.