Burse - Fonduri mutuale

Afacerile Vrancart Adjud a urcat cu 26%, la 13,3 mil. euro

17.11.2006, 20:54 17

Producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud a realizat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 46,9 milioane lei (13,3 mil. euro), in crestere cu circa 26% fata de nivelul de 37 milioane lei raportat in perioada similara din 2005.
Profitul net al companiei a avansat in perioada analizata cu 13,4%, la 4,72 milioane lei (1,33 mil. euro). Veniturile totale s-au majorat cu 23%, insumand 48,5 milioane lei, in timp ce cresterea cheltuielilor a fost de 25%, la 42,9 milioane lei. Vrancart avea, la 30 septembrie, 767 de salariati, fata de 761 in aceeasi perioada a anului trecut.
Planul de investitii al Vrancart pentru acest an se ridica la circa doua milioane de euro, curpinzand investitii in tehnologie, construirea unui nou depozit, construirea si amenajarea de centre integrate de materie prima (maculatura) si produse finite in Bucuresti, Iasi si Focsani si marirea parcului auto.
Vrancart are o cota de circa 23-25% din piata de hartie igienica, conform estimarilor proprii. Concurentii companiei pe acest segement sunt Comceh Calarasi, Petrocart Piatra-Neamt, Cahiro Scaieni si Letea Bacau.
Compania activeaza si pe piata cartonului ondulat, unde detine o cota de 12%, conform estimarilor firmei. Principalii concurenti pe acest segment sunt Dunapack Rambox Sfantu Gheorghe, Romcarton Bucuresti, Celrom Turnu Severin, Eco Pack Ghimbav si Rondo Carton Cluj-Napoca. Compania isi propune pentru acest an majorarea cotei de piata pana la 15%.
Vrancart si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 60 de milioane de lei (circa 17,1 milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in crestere cu aproximativ 22% comparativ cu 2005. Vanzarile companiei vor fi insa mai mici decat in 2004, care a fost un an de varf pentru Vrancart.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 50,5 milioane de lei (14 milioane de euro), iar in 2004 vanzarile s-au ridicat la 68,5 milioane de lei (circa 16,9 milioane de euro). Scaderea de anul trecut a fost determinata de trecerea la preturi in lei la incheierea contractelor, in urma acestei masuri compania pierzand o parte din clienti.
Anul trecut, Vrancart a demarat investitii in valoare de peste 2,5 milioane de euro. Perioada de amortizare a investitiilor este de circa 6 ani.
Vrancart este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata cartonului ondulat, unde detine o cota de piata de circa 12%, conform estimarilor companiei.
Actionarul majoritar este SIF Banat-Crisana, care controleaza 74,7% din titluri.
Titlurile Vrancart au fost cotate, la inchiderea sedintei din 15 noiembrie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la 10,8 bani, in crestere cu 1,9% fata de ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO