Burse - Fonduri mutuale

Aero Vodochody: Vrem ca IAR Ghimbav sa devina partener de afaceri, nu doar subsidiara

24.11.2008, 17:54 28

Grupul ceh Aero Vodochody, singurul concurent ramas in cursa pentru privatizarea IAR Ghimbav (IARV), intentioneaza sa realizeze la Brasov un centru european pentru dezvoltarea, productia si intretinerea elicopterelor.

Producatorul de elicoptere IAR Ghimbav continua discutiile de privatizare cu grupul ceh Aero Vodochody, singura societate ramasa in cursa dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a exclus compania Marcovici Capital Ltd din Israel. Compania din Israel a fost exclusa de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin Dosarul de prezentare.
"Dupa cum a anuntat AVAS, suntem singura societate ramasa in cursa pentru privatizarea IAR Brasov. Avem increderea ca oferta noastra este una interesanta pentru autoritatile romane, asteptandu-ne astfel ca negocierile sa se incheie intr-un timp scurt", spune Igor Hulak, presedintele Aero Vodochody.
Compania ceha doreste sa realizeze cu ajutorul societatilor pe care le va achizitiona un holding aerospatial, scopul companiei fiind acela de a-si intari pozitia de pe piata aeronautica.
"Aero doreste ca IAR sa devina un partener al grupului, si nu doar o subsidiara in Romania. Vrem sa realizam la Brasov un centru european pentru dezvoltarea, productia si intretinerea elicopterelor. Vom investi in tehnologii, masinarii, IT, precum si in facilitati si programe de pregatire pentru angajatii societatii", spune Hulak.
Majoritatea contractelor realizate de grupul ceh privesc piata militara, Aero dorind sa se extinda si pe piata civila. In plus, societatea vrea sa minimizeze riscul anumitor proiecte prin parteneriate cu alte companii si dorind sa devina in timp un partener al celor mai importante societati din domeniul aeronautic.
"Datorita negocierilor pentru preluarea IAR nu putem da detalii despre planul de investitii, insa cert este faptul ca suma va fi de ordinul milioanelor de euro", precizeaza Hulak.
Conducerea grupului ceh este de parere ca in momentul de fata exista o nevoie puternica de investitii in tehnologie si utilaje, acestea fiind unele din punctele slabe ale producatorului de elicoptere.
"Sunt multe divizii care trebuie imbunatatite. Cu toate acestea, societatea detine un potential ridicat si suntem siguri ca restructurarile pe care le vom face vor fi un succes. Suntem siguri ca personalul angajat detine o experienta importanta in domeniul aerospatial, insa vom investi pentru a pregati si mai bine angajatii", spune presedintele Aero. Nici grupul ceh nu a fost ferit de efectele crizei financiare. "Scaderea cursului dolarului american a avut un impact negativ asupra veniturilor din al doilea semestru din 2007, desi situatia s-a schimbat in bine in ultima perioada. In plus, contractarea unor credite poate fi dificila", spune Hulk.
El precizeaza faptul ca productia companiei nu a fost afectata de catre criza financiara si ca asteapta profit pentru acest an, desi cursul dolarului a afectat puternic rezultatul net.
Aero Vodochody s-a aflat de curand in discutii pentru preluarea Avioane Craiova (AVIO), negocierile fiind insa intrerupte de catre AVAS. "Ofertele pentru IAR si Aero sunt separate, desi am fi dorit sa avem ambele societati in cadrul holdingului. Suntem convinsi ca atractivitatea si competitivitatea planurilor noastre pentru IAR vor fi singurii factori care vor influenta negocierile pentru preluare", spune presedintele Aero.
IAR a raportat dupa primele noua luni un profit de 1,5 mil. lei (0,4 mil. euro), de circa sase ori mai mic decat castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 9,9 mil. lei. In acelasi timp, afacerile nete ale companiei au avansat cu 20%, de la un nivel de 112,5 mil. lei la 135,5 mil. lei (37,2 mil. euro). Compania are o capitalizare de 7,46 mil. euro, la ultimul pret de ieri, de 1,5 lei/actiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO