Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de pensii private, pierderi de 15 mil. lei în 2020, chiar dacă au generat câştiguri de 4,4 mld. lei pentru salariaţii români. Cifra de afaceri a celor şapte societăţi de administrare de pensii private a urcat cu 58,3% anul trecut, la 441,3 mil. lei

Administratorii de pensii private, pierderi de 15 mil....

Autor: Tibi Oprea

14.06.2021, 07:10 2899

Diminuarea comisioanelor de administrare şi revenirea burselor au venit în beneficiul participanţilor la sistemul de pensii.

Chiar dacă pentru câteva mi­lioane de salariaţi adminis­tra­torii de pensii private au ge­nerat anul trecut pe fondul po­liticii de investiţii un câştig net de aproximativ 4,4 miliarde de lei (900 mil. euro), pentru ei 2020 a fost un an negativ prin prisma pierderilor cumulate de 14,6 mi­lioane de lei, care au fost totuşi de aproape şa­se ori mai scăzute comparativ cu anul anterior.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a celor şapte administratori, care investesc 3,75% din venitul brut lunar a 7,63 de milioane de salariaţi în fondurile Pilon II, a urcat cu 58,3% în 2020, la 441,3 mil. lei, într-un an în care aşteptările multora au fost negative, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

„În anul 2020, cifra de afaceri raportată la volumul activelor a fost undeva în inter­va­lul 0,6% -0,7%, ceea ce arată nivelul comi­sioa­nelor practicate în ultimii ani, în general sub 0,7% anual. Practic, participanţii la fon­durile de pensii beneficiază de comisioa­ne mai reduse faţă de acum câţiva ani, din mo­ment ce acestea s-au situat în 2020 la sub 0,7% faţă de activele administrate, iar în 2019 se situau chiar undeva în jurul a 0,5%. După modificările legislative de acum doi ani, toate comisioanele fondurilor de pensii au fost semnificativ diminuate, acest lucru fiind în beneficiul participanţilor“, explică Cristian Tudorescu, consultant financiar şi co­fondator al Investors Club, pentru Ziarul Financiar.

El adaugă faptul că o parte dintre ad­mi­nistratori nu au volume suficiente pentru a le permite trecerea de breakeven deşi au generat randamente pentru participanţi.

„Piaţa de administrare de fonduri de pensii este per total pe pierdere şi în 2020. Cu alte cuvinte, deşi cei şapte administratori au livrat randamente pentru investitori de peste 6% pe an, o parte dintre ei nu au un volum suficient care să le permită trecerea de breakeven. Acum câţiva ani, majoritatea administratorilor de fonduri de pensii îşi proiectau trecerea pe profit în jurul anului 2020, însă în urma diminuării comisioanelor la nivelul întregii pieţe, acest moment a fost decalat“, afirmă Cristian Teodorescu.

Ordonanţa de Urgenţă 114, un act normativ controversat al fostului guvern Dăncilă de la finalul anului 2018, a determinat reducerea comisionului de administrare din contribuţii brute de la 2,5% la 1% şi modificarea comisionului de administrare a activului net în raport cu inflaţia, ducând astfel la pierderi de peste 84 de milioane de lei pentru cei şapte administratori în 2019. La început de 2020, celebra Ordonanţă a fost modificată printr-o alta – OUG 1.

Potrivit datelor detaliate de administratori în prima conferinţă din 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu cu o parte din venitul brut lunar 7,6 milioane de salariaţi români, au avut în 2020 un randament mediu de 6,2%, de trei ori peste rata medie a inflaţiei, adică un câştig de 900 de milioane de euro (4,4 mld. lei).

Spre comparaţie, indicele principal BET al bursei româneşti a încheiat anul în scădere cu 1,7%, în timp ce indicele care include şi dividendele acordate de companii – BET-TR a avut plus 3,4%, arată calculele ZF.

Astfel, la finele lunii 2020, fondurile de pensii private Pilon II au ajuns la active de 75,1 miliarde de lei, în creştere anuală cu 21,2% pe fondul contribuţiilor virate de români, dar şi pe fondul revenirii burselor. Cu tot cu Pilonul III, activele totale s-au ridicat la 78,1 miliarde de lei.

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au ajuns la un nivel de 7,5%, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Este uimitor faptul că bursele şi în general tot felul de active de pe pieţele financiare au avut o evoluţie foarte bună într-un an în care economia mondială a cunoscut o contracţie puternică. Este adevărat că sunt mulţi cârcotaşi care spun că a contat foarte mult politica băncilor centrale care ştim bine că au inundat pieţele cu lichidităţi. Aceste lichidităţi au umflat pieţele bursiere şi de aici, bineînţeles, şi rezultatele. Dar chiar şi cu această notă care temperează optimismul, aş spune că sunt rezultate bune“, explică analistul economic Aurelian Dochia pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO