Burse - Fonduri mutuale

Administratorii locali de fonduri au ajuns să aibă pe mână 2 mld. euro. Cine sunt cei mai mari?

Administratorii locali de fonduri au ajuns să aibă pe mână 2 mld. euro. Cine sunt cei mai mari?

Autor: Andrei Chirileasa

12.09.2011, 00:06 1257

Activele fondurilor de investiţii din România au ajuns la finele lunii august la 1,98 mld. euro, luând în calcul şi banii atraşi de fondurile distribuite de administratorii locali, dar care sunt înregistrate în străinătate, potrivit unei statistici a Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Statistica cuprinde atât activele fondurilor mutuale (deschise), în valoare de 1,9 mld. euro, cât şi activele fondurilor închise şi ale conturilor individuale din portofoliile administratorilor locali.

În urmă cu 3 ani, înainte de căderea Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare, activele fondurilor de investiţii locale erau de circa 300 mil. euro. Creşterea puternică a pieţei fondurilor mutuale a venit ca urmare a promovării mai puternice a acestor produse de către BCR şi Raiffeisen, două dintre cele mai mari bănci de pe piaţă, care au reuşit în trei ani să gestioneze active de peste 630 mil. euro fiecare. Atât Erste Asset Management, cât şi Raiffeisen Asset Management au promovat mai ales fondurile cu risc scăzut (cele monetare şi de obligaţiuni), care au devenit astfel de departe cele mai mari fonduri de pe piaţă. De asemenea, Raiffeisen a lansat fonduri denominate în euro şi dolari, care au reuşit să atragă zeci de milioane de euro de la românii dornici de plasamente în valută.

Recent, Asociaţia Administratorilor de Fonduri a inclus în statisticile sale şi fondurile care sunt distribuite pe piaţa locală, dar sunt înregistrate în străinătate. Cele mai mari produse de acest fel sunt administrate de ING, care a intrat pe locul al treilea în topul managerilor de fonduri locali, cu active de aproape 260 mil. euro. Cele două fonduri administrate de ING, unul cu plasamente în obligaţiuni şi celălalt cu investiţii în acţiuni, au fost lansate în februarie 2008, iar o parte semnificativă a activelor provin de la participanţii în schemele de asigurări ale ING. Fondurile sunt înregistrate în Luxemburg, dar sunt administrate de echipa locală a ING Investment Management. ING Romanian Equity a devenit cel mai mare fond de acţiuni de pe piaţa locală, cu active de 69 mil. euro la finele lunii august, însă circa 40% din active sunt plasate pe alte burse din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO