Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri mutuale cauta parteneriate in private banking

Administratorii de fonduri mutuale cauta parteneriate in private banking

Click pentru imaginea intreaga

06.03.2008, 20:36 27

Sectorul de private banking este o mina de aur putin exploatata de administratorii locali de fonduri mutuale, parteneriatele incheiate cu clientii bancari dispusi sa investeasca in fonduri de investitii aflandu-se in prezent in stadiu de pionerat.
Administratorii independenti de fonduri mutuale apeleaza la contractele de private banking pentru a-si creste volumul de active, pe o piata a fondurilor mutuale dominata de banci. Beneficiind de insertii consistente de capital din partea bancii-mama si de o retea de distributie puternica, administratorii bancari au castigat rapid cote ridicate de piata, in detrimentul administratorilor independenti care s-au vazut nevoiti sa colaboreze cu banci care nu dispun de divizii proprii de asset management pentru a face fata concurentei acerbe.
Certinvest, din cadrul grupului Aviva si detinatoare a unei cote de 5,6% din piata fondurilor mutuale, colaboreaza cu Libra Bank pentru plasamente de tip private banking, administratorul purtand discutii si cu alte banci.
Societatea de administrare Globinvest vrea sa atraga plasamente anuale de aproximativ 20 de milioane de euro de la parteneri de pe pietele externe in fondurile de investitii pe care le gestioneaza.
In prezent, societatea din Cluj, detinatoare a unei cote de piata de 7%, poarta discutii cu o serie de grupuri financiare din Statele Unite ale Americii, Israel si Austria.
"Pe primul loc se situeaza incheierea de parteneriate pe segmentul de private banking cu grupuri bancare internationale, si ulterior, atragerea unor plasamente anuale in fondurile de investitii administrate de aproximativ 20 de milioane de euro", a declarat Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Globinvest si Certinvest si-au injumatatit cota de piata in ultimii trei ani, in ianuarie 2005, cand erau prezente doar doua grupuri bancare pe piata, cei doi administratori independenti detineau 14,4%, respectiv 8,7% din piata.
Cea mai mare parte a administratorilor de fonduri mutuale care au incheiate parteneriate pe segmentul de private banking sunt cei care fac parte din grupuri financiare, banca-mama punand la dispozitie clienti care sunt dispusi sa plaseze o parte din bani in fondurile de investitii ale grupului. Raiffeisen Asset Management, membra a grupului austriac Raiffeisen, si Pioneer Asset Management, divizie a grupului Unicredit Tiriac, sunt doar doua dintre societatile de administrare a investitiilor care beneficiaza de investitiile clientilor de private banking din cadrul grupurilor.
Colaborarea dintre private banking si fonduri mutuale se afla in prezent intr-un stadiu incipient, pana la 5% din activele contului de private banking fiind destinata investitiilor in fonduri mutuale.
"Clientii de private banking au la dispozitie servicii specializate de management al activelor, respectiv de servicii de management al portofoliului individual, si numai marginal investesc in fonduri de investitii", explica Florin Dolea, director executiv al societatii Pioneer Asset Management.
Plasamentele clientilor de private banking in fondurile de investitii pot depasi 100.000 de euro, in conditiile in care investitia medie a unui investitor individual obisnuit in fondurile mutuale nu depaseste 1.500 de euro. Aflata la inceput de drum pe piata locala, colaborarea dintre fondurile de investitii si sectorul de private banking se va dezvolta in urmatorii ani.
"Dezvoltarea produselor de private banking se va reflecta si in activele fondurilor de investitii. Portofoliile mari nu pot trece cu vederea fondurile de investitii in momentul in care isi doresc o diversificare", este de parere Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO