Burse - Fonduri mutuale

Adamescu majorează capitalul social al Intercontinental cu 40 mil. lei cash. De ce are hotelul nevoie de atâţia bani?

Adamescu majorează capitalul social al Intercontinental cu 40 mil. lei cash. De ce are hotelul nevoie de atâţia bani?

Foto Cristina Nichituş

Autor: Andrei Chirileasa

05.10.2011, 20:15 937

The Nova Group Investments, firma holding a omului de afaceri Dan Adamescu, propune majorarea capitalului social al companiei hoteliere Intercontinental Bucureşti (RCHI) cu 40 mil. lei (9,3 mil. euro), potrivit unui raport transmis bursei.

Propunerea va fi discutată de acţionari în data de 24 octombrie, când este convocată AGA.

Conducerea companiei nu a precizat care va fi destinaţia banilor atraşi prin această operaţiune. La începutul anului, compania a contractat un credit de 15 mil. euro de la Unicredit Ţiriac Bank pentru a returna un împrumut de 13,5 mil. euro fostului acţionar majoritar. În rest, compania nu are datorii semnificative.

Recent, Adamescu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor având pe ordinea de zi răscumpărarea unui pachet de până la 10% din acţiuni.

Preţul acţiunilor pe bursă este în prezent de 0,09 lei, sun valoarea nominală de 0,1 lei, astfel că ar fi o afacere avantajoasă pentru companie să răscumpere acţiuni şi în acelaşi timp să vândă acţiuni într-o majorare de capital, peste preţul de pe bursă. Subscrierile în majorarea de capital se fac la valoarea nominală de 0,1 lei.

Pe de altă parte, prin aceste operaţiuni Adamescu şi-ar putea întări controlul asupra Intercontinental, în condiţiile în care acţionarii minoritari ar fi tentaţi mai curând să vândă decât să subscrie la un preţ mai mare decât cel din piaţă.

Adamescu deţine prin The Nova Group un pachet de 15,7% din acţiunile Intercontinental şi mai controlează circa 16,3% prin intermediul Astra Asigurări (ATRA). Un pachet de 32,9% este deţinut de firma Mountbay Limited, înregistrată în Cipru, ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi. În piaţă sunt speculaţii că în spatele acestei firme s-ar afla tot Adamescu.

Astra Asigurări şi Mountbay au intrat o dată în acţionariatul Intercontinental, cumpărând pachetul de acţiuni deţinut anterior de firma RHIC Holding, înregistrată în Luxemburg, într-o tranzacţie de 12 mil. euro derulată în luna aprilie.

Firma Lido SA, controlată de Ministerul Turismului, are 11,9% din acţiunile Intercontinental.

Compania, care deţine hotelul de cinci stele Intercontinental din centrul Bucureştiului, a raportat în primul semestru afaceri de 26,5 mil. lei, în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 1,96 mil. lei, faţă de pierderi de 9,6 mil. lei în prima jumătate a lui 2010. Capitalizarea este de 75 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO