Burse - Fonduri mutuale

Activele Vanguard Protector au urcat de la 100 de milioane de lei la 3,1 miliarde de lei

17.05.2001, 00:00 34



Fondul de Investitii Vanguard Protector lansat oficial miercuri, a sarit, in prima zi de activitate, de la un activ net de 100 milioane de lei la 3,1 miliarde de lei. Incurajat de acest susces Daniel Marinescu, directorul societatii care adiministreaza fondul a anuntat o reducere promotionala a comisionelor de administrare in scomul de a stimula investitorii.

"Consiliul de administratie analizeaza o reducere a comisionului de administrare, in mod promotional, pentru ca sa ramana mai multi bani celor care vor investi in fond si unitatea de investitie sa creasca mai mult", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Marinescu, directorul executiv al Vanguard Asset Management (VAM), societatea care administreaza fondul Vanguard Protector.

El spune ca si-a propuas ca noul sau fond sau sa devina lider de piata atat ca rentabilitate a unitatii de investitie cat si ca valoare a activelor administrate.

Valoarea initiala a unitatii de investitie a fondului este de 100.000 de lei, iar societatea depozitara este ING Bank. Comisionul de retragere din fond este de maxim 1%, iar pentru sume mai mari de un miliard de lei comisionul este negociabil, dar nu mai mic de 0,2% din valoarea titlurilor rascumparate.

Comisioanele platite de clientii care retrag bani sunt reintroduse in fond contribuind la cresterea unitatilor de investitie a celorlati investitori care raman in fond.

Daniel Marinescu spune ca nu are stabilita o tinta pentru valoarea activelor si ca nivelul acestora va fluctua destul de mult.

"Vom avea investitori societati de timp Comcereal care vor tine banii pe perioada verii iar tomna se vor retrage pentru a cumpara cereale. Valoarea activelor va fluctua puternic fara ca acesta sa aiba o legatura cu cresterea unitatii de investitie.

Din contra, atunci cand retragerile vor fi mai mari cresterea unitatii de investitie se va accelera datorita comisioanelor, care se reintorc in fond", a spus directorul Vanguard Asset Management.

Vanguard Protector este un fond exclusiv monetar, care investeste in instrumente pe termen scurt.

"Investitile se vor face in certificate de trezorerie emise de ministerul finantelor si in plasamente monetare la banci de renume", spune Daniel Marinescu.

Vanguard Asset Management, societate care administreaza si fondul Oportunitati Nationale (FON), a avut in primele trei luni ale anului venituri totale de 753 milioane de lei, iar profitul net a fost de circa 100 milioane de lei.

FON este cel mai mare fond de pe piata romaneasca, cu active totale de 79,3 miliarde de lei la sfarsitul lunii trecute.

Daniel Marinescu spune ca Fondul Oportunitati Nationale are comisioanele foarte mici, ceea ce ar putea explica profitul redus al societatii de administrare.

"Societatea nostra de administrare castiga doar daca clientii nostrii castiga. Daca randamentul fondului ar fi zero si castigul Vanguard Asset Management ar fi zero", sustine Daniel Marinescu.

Vanguard percepe un comision de administrare de 9,5% din castigul brut al FON, ceea ce echivaleaza cu un procent de 0,45% din activul mediu lunar in cazul unei cresteri lunare de 5%. Comisionul la retragerea din fond este de 0,35% pentru sumele retrase in numerar si de 1% pentru retragerile in cont bancar.

"La randamentele actuale ale pietei monetare comisionul de administrare este de 0,35% din activul net", a precizat Daniel Marinescu.

Fondul Oportunitati Nationale a fost lansat in primavara anului trecut si a reusit sa acumuleze suficiente active astfel ca sa devina liderul pietei in acest moment.

FON urmeaza sa se transforme intr-un fond general in care plasamentele sa fie mult mai diversificate, iesind, atunci cand piata o va permite, din tiparul actual al fondurilor, care sunt in principal calate pe titlurile de stat.

Vanguard Asset Management este membru al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), asociatie profesionala care reglementeaza acesta piata.

Lansarea Vanguard Protector coincide cu anuntarea unui program al UNOPC de refacere a imaginii fondurilor mutuale, afectata de scandalul FNI, cu scopul readuce investitorii in fonduri si de a atrage altii noi.

UNOPC intentioneaza sa faca o serie de 12 conferinte prin care sa explice modul de functionare al fondurilor, calculul indicatorilor de risc, modalitratile de alegere a unui fond de investitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO