Burse - Fonduri mutuale

Activele SIF-urilor au pierdut 3,7% in august, profiturile au stagnat

Activele SIF-urilor au pierdut 3,7% in august, profiturile au stagnat
22.09.2008, 20:59 15

Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare au continuat sa scada si in luna august, nivelul cumulat al acestora fiind cu 3,7% sub cel din luna iulie.
Conform raportului emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), SIF-urile au realizat luna trecuta active nete totale in valoare de circa 9,3 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), cu 100 milioane de lei (27,4 milioane de euro) sub nivelul inregistrat in luna precedenta. De la inceputul anului, activele grupului s-au diminuat cu 19,5%, scazand de la un nivel de 10,33 miliarde de lei (2,86 miliarde de euro).
SIF Transilvania (SIF3) s-a aflat in continuare pe primul loc in topul grupului dupa nivelul activului net realizat, valoarea acestuia ridicandu-se la 2,3 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). Pe locul doi s-a aflat SIF Oltenia (SIF5), cu active nete de 2,1 miliarde de lei (aproape 0,6 miliarde de euro), in vreme ce SIF Moldova (SIF2) s-a clasat pe ultimul loc in topul activelor, cu o valoare totala de 1,4 miliarde de lei (aproape 0,4 miliarde de euro).
SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat luna trecuta active nete totale de 1,8 miliarde de lei (0,5 miliarde de euro), respectiv de 1,6 miliarde de lei (circa 0,4 miliarde de euro).
In august, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 4,3 miliarde de lei (aproape 1,2 miliarde de euro), cu circa 9% sub nivelul inregistrat luna anterioara.
Ca pondere fata de totalul activelor nete, nivelul capitalizarii atins la finele lui august a fost de 53,4%. Datorita scaderilor puternice inregistrate de societati luna trecuta, titlurile acestora s-au tranzactionat practic cu un discount de peste 40%.
Astfel, titlurile SIF Oltenia au pierdut in august 15,1%, scazand la 1,63 lei/actiune fata de inceputul lunii, titlurile SIF Moldova au scazut cu 1,8%, pana la un nivel de 1,6 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Transilvania s-au depreciat cu 16,8%, ajungand la un nivel de 0,815 lei/actiune la sfarsitul lunii. In acelasi timp, titlurile SIF Muntenia au pierdut 6,5%, scazand la un nivel de 1,01 lei/actiune, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana s-au depreciat cu 1,3%, ajungand la un nivel de 1,51 lei/actiune la sfarsitul lunii august.
Profitul SIF Transilvania se afla la finele lunii august la circa 73,4 milioane lei, valoare cu 30% sub profitul realizat in aceeasi perioada a anului trecut, de 105,1 milioane lei, si cu 0,1 mil. lei mai mic decat cel inregistrat in luna precedenta.
Fata de luna iulie, SIF Banat-Crisana a realizat un profit in crestere cu 1,8 milioane de lei, pana la 85,9 milioane de lei, in vreme ce rezultatul SIF Moldova a avansat cu 0,9 milioane de lei, pana la un nivel de 74 milioane de lei, in vreme ce SIF Muntenia a inregistrat un profit mai mic cu 0,8 milioane de lei, de 70,1 milioane de lei.
Cea mai mare crestere a profitului a fost cunoscuta de SIF Oltenia, rezultatul societatii avansand in august cu 24,7 milioane de lei fata de iulie, pana la un nivel de 83,4 milioane de lei.
SIF-urile au fost printre cele mai afectate titluri de pe Bursa in acest an, acestea coborand in medie cu 64% de la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO